promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Boszorkányt üldöztek a  Mátrában, felgyújtották a házát, a hegy gyomrán át megmenekült
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vadregényes táj és lenyűgöző panoráma terül elénk a 662 méter magas Mátra csúcsáról, ámbár nem erről híres a Mátra térsége, hanem legendáiról és titkairól. 

A Kámor hegy a Mátra keleti részének legmagasabb hegye, amiről csodásan ellátni a Cserhátra. Izgalmas jelölt körtúrák vannak errefelé, amiért kedvelt kirándulóhely, azonban nem csak ezért híres a Kámor hegy. Legendái tették naggyá, rejtélyes barlangjai és misztikus történelme pedig híressé.

Annak ellenére, hogy a vulkanikus kialakulású hegységre nem jellemző a barlangképződés, mégis 5 ismert képződmény található a hegy belsejében.

Na de kiről nevezték el a hegyet és miért lenne olyan misztikus?

Kámor egy kegyetlen kényúr volt, aki később igaz, jó útra tért. Az 5 képződmény közül a leghíresebb a csúcstól 450 méterre található Csepegő-kő, ami nevéből adódóan arról híres, hogy tél idején a sziklapárkányról folyamatosan csepegő víz megfagyva hatalmas jégcsapszobrokat az üreg bejáratánál.

Van egy történet arról is, hogy az 1700-as évek volt egy kis házikó a Kámor tetején és abban lakott egy öregasszony. Igaz, hogy mutatkozni nem szeretett mások előtt, ha valaki arra járt elbújt.

 Sosem mutatkozott az emberek előtt, mindig elbújt, ha valaki arra járt. A környéken azt suttogták, hogy ő egy boszorkány és a város vezetőinek maguknak kellett kideríteni, hogy ki is valójában az öregasszony? Felkeresték a kunyhót, ahová az öregasszony elzárkózott, de onnan még dörömböléssel sem lehetett előcsalni.

Végül rátörtek az asszonyra, ám ő nem volt sehol. Azt gondolták ez csak boszorkányság lehet, ezért ijedtükben felgyújtották az egész kunyhót. Miután a kunyhó porrá égett, a helyén egy szűk nyílás bejárata feketéllett, amely egyenesen hegy gyomrába vezetett. Az a legenda, hogy a boszorkány ezen az alagúton menekült el, és máig köztünk él titokban.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás