promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: ezeréves lakóházak vannak a Balaton mélyén? Hihetetlen, de a szakértők szerint lehetséges lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Arról is lehet tudni, hogy mikor kerültek oda, és kik építették azokat.

A nyár Magyarországon nagyon sok embernek egyet jelent a felhőtlen balatonozással, egy kikapcsolódást igérő balatoni nyaralással, így pedig ebben az időszakban még jobban érdekelnek minket azok a hírek, amelyek a Balaton kapcsán érkeznek. A Promotions.hu-n egy nagyobb cikksorozat keretében foglalkoztunk a magyar tengert övező legendákkal, és az azokhoz kapcsolódó igazságokkal is. Többek között szóba került a Balaton néha feltűnő szigete, illetve írtunk a NASA által (feltételezetten) tervezett titkos, föld alatti alagútról is.

A tiokzatos sziget kapcsán amúgy nagyon sok szóbeszéd is övezi a legendákat, visszaemlékezők például a nagyobb aszályok és szárazságok kapcsán a vízből kilógó templomtronyokról is beszámoltak már. Ezt a történetet pedig korábban a Blikk is leközölte, Zelkó Zoltán térképész elmélete szerint a Badacsony és Veszprém közötti térség, vagyis a Balaton-felvidék rengeteg templomot tartalmaz, a tornyok pedig egy római kommunikációs rendszerre alapozódott hírközlési hálózat alkotóelemei, hírtovábbító állomások is lehettek. Az elmélet szerint hajdan egy sziget is lehetett a Balatonon.

De a történelem további érdekességeket is kínál számunkra.

Azt minden magyar tudja, hogy korábban Pannónia egy része a Római Birodalom uralma alatt állt, így pedig gazdag rómaiak is megtelepdtek a határvidéken. A Szeretlek Magyarország a Tó Retró alapján is számolt be arról, hogy két muzeológus, Tóth Lajos és Szentléleky Tihamér, akik behatóbban is foglalkoztak a rómaiak jelenlétével a Balaton körül, szerint a Balaton mélyén valószínűleg több, római korban épült villa, azaz nagyobb lakóház romjai is heverhetnek.

Hogy történhetett meg mindez?

A válasz rendkívül ésszerű. Amikor a rómaiak aktívak voltak a tó környékén, akkor a vidéket nagyobb aszály sújtotta, így pedig a partvonal néhol akár 1 kilométerre is beljebb lehetett, mint a mostani. Hogy elméletüket bebizonyítsák, az 1950-es években ásatásokat is kezdtek a két parton. A feltárások pedig eredményeket is hoztak, a két parton római települések nyomaira bukkantak.

Még több legenda érdekel a Balatonról?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás