promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hol van pontosan Magyarország közepe, és Budapesté? Ezektől az infóktól totál le fogsz döbbenni
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg érdekességről értesülhetsz pár perc alatt.

Azt, hogy egy-egy vidéknek, gazdasági régiónak, országnak vagy éppen városnak pontosan hol fekszik a földrajzi középpontja, bizony nagyon sok helyen jelzik, így pedig ezeket az emblematikus pontokat fel is kereshetjük. Persze ezek a pontok nem mindig tisztázottak pontosan, így például azt nem feltétlenül tudjuk megmondani vagy megmutatni, hogy hol van Európa közepe, több ország is magáénak mondja a nevezetes pontot.

Ám például azt pontosan tudjuk, hogy Magyarország földrajzi középpontja hol található. A mai Magyarország földrajzi középpontját a Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal határozta meg. Ez Pusztavacs határában található, ahol egy emlékmű is megmutatja nekünk a pontos helyet.

Sőt, még a történelmi Magyarország geometria középpontját is tudjuk pontosan, hogy hol van, mivel azt már a 19. század végén egy szarvasi tanár, Mihályfi József meghatározta. Később pedig emlékmű is épült a helyre.

A FemCafé most pedig megmutatta nekünk, hogy hol van a magyar főváros, Budapest középpontja. A város mértani középpontja a lap beszámolója szerint a Parlamenttől fél órára, körülbeül 10 kilométerre van, méghozzá Kőbányán a Martinovics téren. Évtizedek alatt jócskán megváltozott a főváros, így a korábban még csak Budapest szélének számító kerület az évtizedek alatt a város közepén találta magát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás