promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarok százezrei imádják, de vajon tudják-e az igazságot erről az ételről? Most elmondjuk, kiről kapta a nevét a Cézár-saláta, ebben a történetben olaszok vannak rómaiak helyett
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Oda kötődik, ahova gondolod, ám nem pont úgy, ahogy első ízben elképzelted.

Az biztos, hogy a világ egyik legegyszerűbb, de mégiz legízletesebb ételéről van szó, a Cézár-saláta meghódította a villágot. Általában csirkemellfilé, paradicsom, saláta, uborka és kruton van benne, de persze néha egy pöppet változhatnak is ezek. Az étel szinte az összes magyar étterem étlapján fent van, naponta pedig Magyarországon is több tízezret szervíroznak fel belőle.

De vajon tudjátok-e, hogy kiről kapta a nevét az étel?

Valószínűleg a legtöbben arra gyanakodnak, hogy bizony a nagy római hadvezérről, a történelemkönyvek lapjairól és megannyi filmből is ismert Caius Iulius Caesar-ról kapta. Ám az igazság, ha nicns is annyira messze az elképzeléstől, mégsem ez. A Cézár-saláta megalkotásának történetét ugyanis napra pontosan tudjuk, azt egy olasz származású étteremtulajdonos, Caesar Cardini találta azt ki még 1924-ban, méghozzá július 4-én, amikor az amerikai nemzeti ünnep alkalmával a konyhán kifogytak az alapanyagokból.

Az étel óriási siker lett.

Ám a recept nem volt mindig egyértelmű, de azt is tudjuk pontosan, hogy a Cézár-saláta a kaliforniai Tijuanában, a Caesar nevű étteremben született tehát több mint 100 évvel ezelőtt. És habár az étel közvetlenül nem is a nagy hadvezérről kapta a nevét, Caesar Cardini tulajdonképpen a híres hadvezér után kapta a nevét, tehát némi kapcsolódás azért csak van.

Fördős Zé pédául így készítte el az ikonikus ételt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás