promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: hamarosan búcsút inthetünk ennek az elengedhetetlen konyhai alapanyagnak?
Borítókép:  Illusztráció-Profimédia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy nem lesz utánpótlás mustárból.

Ha Franciaországban élnénk, rég nem lennénk bizakodók, hiszen ott már nem idegen az embereknek az üres mustáros polcok látványa. Köztudott, hogy a franciák előszeretettel fogyasztják ezt az élelmiszert, most azonban erre sokkal kevesebb lehetőségük van.

A mustárhiány a napokban jelent meg olasz és francia üzletekben egyaránt, és baljósak az előjelek, hiszen a teljes európai ellátás akadozik, írja a g7. A világpiacot több fronton is érték atrocitások, de a legelső mélyütés a klímaváltozással érkezett. Kanada, ami egy fontos termelő és exportőrnek számít, elvesztette a teljes termés felét tavaly júliusban egy extrém hőhullám és szárazság miatt. Ez amiatt is kétségbeejtő, mivel Franciaország mustárállománynak 80%-a erre az import alapanyagra épül.

A mentőövet ezen hiánycikk orosz illetve ukrán vonalról történő pótlása jelentette volna, az itt zajló háború miatt azonban az orosz import a szankciók miatt szinte beszerezhetetlen, az ukrán forrás pedig nem elérhető. A kanadai termelők a rossz tapasztalatok miatt úgy döntöttek, hogy inkább a nagyobb hasznot hozó gabonatermesztésre fókuszálnak.

A franciáknak ez most hatalmas érvágás, hiszen ők anno felhagytak a hazai mustármagtermesztéssel, mivel akkor nem volt benne elég nyereség, illetve nem tudtak védekezni a növényeket támadó bogarak ellen. Sajnos azonban késő bánat, ha vissza akarják állítani az alapanyagtermesztés hazájukba, ahhoz befektetésre és időre lesz szükség. 

A mustárnak egyébként számos jótékony hatása van: jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, reuma ellen is használható, ezért fogyasztása (természetesen nem eltúlozva) előszeretettel ajánlott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás