promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Utálod a magokat a dinnyében? Így lehet könnyen, gyorsan eltávolítani őket
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tényleg vakbélgyulladást okozhatnak? Itt az igazság!

A dinnye sokak kedvenc nyári csemegéje, hiszen hűsítő és laktató, ráadásul az ízének sem lehet ellenállni. Csak az a sok fránya mag ne lenne benne! Van, akit egyáltalán nem zavarnak, másik viszont perceken keresztül piszmognak az eltávolításukkal.

Lehet ezt könnyebben és gyorsabban is elvégezni? Persze, ám ehhez egy dolgot meg kell érteni: a dinnyében a magok nem véletlenszerűen, szétszórtan helyezkednek el, hanem tudatos rend szerint.

Ha kettévágjuk a gyümölcsöt, akkor többé-kevésbé jól látható a logika: a magok a dinnye közepe felé futnak, kettes sorban, meglehetősen szabályos mintát követve. A feladat tehát egyszerű, ezen sorok mentén kell felszeletelni a gyümölcsöt.

A vékony szeletek belsejében így biztosan nem marad mag, csakis a külső oldalukon. Onnan pedig könnyen lepiszkálhatók, és már élvezhetjük is a finom csemegét. A módszer különösen alkalmas arra, hogy a magokra gyakran finnyás gyerekek kedvét is meghozzuk a dinnyeevéshez.

Léteznek egyébként a gyümölcsnek úgynevezett mag nélküli változatai is, bár itt az elnevezés nem feltétlenül pontos. Az úgynevezett triploid görögdinnyét Japánban találták ki, aztán a hatvanas években Magyarországon is elterjedt, pedig a termesztése harmadával drágább a hagyományos változaténál. A mag nélküli dinnye terméketlen, meddő, így mindig a nulláról kell vele kezdeni a munkát, diploid (kétszeres kromoszómaszámú) és tetraploid (négyszeres kromoszómaszámú) szülők keresztezésével.

A dinnyemag lenyelése tényleg veszélyes? Sokan hallottak rémtörténeteket arról, hogy vakbélgyulladást vagy más emésztőrendszeri problémákat okoztak. Az Egészségtér oldal szerint ettől nem kell tartani, mert gond nélkül áthaladnak a beleken, majd távoznak onnan. Nem fognak fennakadni vagy csírázásba kezdeni, sőt ha szétrágjuk őket, akkor értékes vitaminokhoz, nyomelemekhez és ásványi anyagokhoz juthatunk általuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás