promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lepratelep volt, talán te is nyaraltál ott, de elhallgatták előled
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Spinalonga Kréta egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

A cikkünkben található videó tökéletesen ábrázolja az egykori leprás Spinalonga sziget egyedülálló rejtélyét és hátborzongató szépségét. A Spinalonga, vagy hivatalos nevén Kalydon apró szigete a híres Eloundai-öbölben található Kréta északkeleti részén, a Lasithi régióban, Plaka városa mellett.

Az eredetileg Kréta szárazfölddel összekötő Spinalongát a velenceiek választották el Kréta többi részétől, valószínűleg a 15. vagy 16. században. Az egész szigetet ezután erőddé alakították, mivel vaskos falakat építettek a sziget körül.

A krétai Spinalongát leprakolóniaként használták.

Történetének leghíresebb és legtragikusabb aspektusa azonban 1903-ban kezdődött, amikor Spinalongát leprakolóniaként használták a szárazföldtől való elszigeteltsége miatt.

Két bejárata volt Spinalongának, az egyik a leprások bejárata, a „Dante kapujaként” ismert alagút. Ezt azért nevezték így, mert a betegek nem tudták, mi fog történni velük, miután megérkeznek.

A szigeten azonban élelmet, vizet, orvosi ellátást és társadalombiztosítási támogatásokat kaptak. Korábban az ilyen szolgáltatások nem voltak elérhetők a krétai leprás betegek számára, mivel többnyire a környék barlangjaiban éltek, távol a civilizációtól.

A Spinalonga volt az egyik utolsó aktív lepratelep Európában.

Manapság a lakatlan szigetecske, amely dokkoló létesítményekkel és strandokkal rendelkezik, Kréta egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

 Az elhagyott leprakolónia és az erőd mellett Spinalonga kis kavicsos strandjairól és sekély vizeiről is ismert.

A sziget könnyen megközelíthető Plaka, Elounda és Agios Nikolaos városaiból, amelyek mindegyike luxus turisztikai szállásokat és létesítményeket kínál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás