Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Jól látod! Ez nem Amerika, ez bizony Magyarország, és ide el kell evezned

Jól látod! Ez nem Amerika, ez bizony Magyarország, és ide el kell evezned

Gasztro & Tourism

Jól látod! Ez nem Amerika, ez bizony Magyarország, és ide el kell evezned

Gasztro & Tourism

Promotions 21:01

A Tisza-tó Bölömbika kilátója egyedülálló az országban, nem hiába kapta meg 2021-ben az Év Kilátója díjat. Érdekessége, hogy a közelben fészkelő bölömbikákról kapta a nevét, és csak és kizárólag vízi úton lehet megközelíteni. 

Fenntartását a környékbeli vállalkozók vállalták magukra.

Ha ez a vízi kilátó önmagában és egyedisége miatt még nem varázsolt el, akkor a környező vadregényes táj majd megteszi.

Kirándulni és túrázni is hatalmas élmény ezen a vidéken. Sarud és Poroszló közötti nádas mellett áll a vízben az egy éve átadott kilátó, melyet egy korábban itt álló madármegfigyelő torony helyére épített a Békatutaj Egyesület. 

Ez a helyszín a vízitúra-útvonalak egyik pihenőhelye, tehát program szempontjából gazdag célállomás minden igényt kimerít. A torony négyszintes és annak ellenére, hogy vízben áll fából épült.

Javasolt megközelíteni kenuval, de a tapasztaltabbak, akár kajakkal, vagy SUP-pal is felfedezhetik ezt a nem mindennapi építményt.

A kilátó tetejéről gyönyörű panoráma tárul elénk, a mozaikszerűen tagolt tavat láthatjuk, de a Poroszlói-, és a Sarudi-medence víztükrére is rálátni.

Ha a névadó bölömbikákat keressük szemünkkel, akkor ne egy négylábú óriást, hanem egy igaz, hogy nagyobb termetű, de gázlómadarat kell kutatnunk, amely március elejétől október közepéig látható a Tisza-tavon.

Ez egy magányos madár, ritkán fedi fel magát a nádasból. Jellegzetes hangjáról kapta nevét a nagytestű madár, ami leginkább egy ködkürtre emlékeztet.

A kilátó ingyenesen látogatható, csak a vízi eszközökért kell fizetni, amit Poroszlón tudunk bérelni. Ha a víziprogram után kirándulni vagy túrázni lenne kedvünk, akkor a Szelcepusztai minden irányban több, mint hat kilométernyi erdő igazi élményt nyújt számunkra.

A túra a kéktúra útvonalán halad.

Borítókép: youtube.com/Laszlo Fodor(screenshoot)