promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy csodálatos hely Magyarországon, ahol azonnal a Maldív-szigeteken érezheted magad - Nem hiszed el? Bebizonyítjuk
Borítókép:  youtube.com/Drone World (screenshoot)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Folyamatosan rá kell, hogy ébredjek, Magyarország még mindig meg tud lepni. Leginkább eldugott kis gyöngyszemeivel, mint például egy kevésbé ismert csodájával a Szigetszentmiklóson található Kavicsbánya tavak szigetrendszerével.

A fővárostól 30 percre lévő magyar Maldív-szigetek közigazgatás szempontjából kicsit érdekesek. A szigetvilág 166 hektáron helyezkedik el, és ebből 106 hektár víz. A szigetek 87 százaléka Szigetszentmiklóshoz tartozik, a maradék 13 százalék Csepelhez.

A kavicsos tó története:

Csepelről nem igazán a buja, vadregényes természeti táj jut eszünkbe, minél inkább a beton és paneldzsungelek. Ez azért is alakult így, mivel az ipari területen dolgozó munkások elszállásolását meg kellett oldani, így rengeteg kavicsra volt szükség. A Szigetszentmiklós határában húzódó kavicsbánya szolgáltatta a panelházak és lakóépületek kavics igényét. Azonban egy idő után már nem volt szükség ennyi kavicsra, a bánya lehúzta a rolót. Így maradt hátra a bánya helyén a szigetekkel tarkított gyönyörű kis ékszerdoboz a kavicsos tó. 

Forrás: Profimedia

Talán csodájából egy kicsit visszavesz, hogy szinte teljesen beépítésre került a horgásztanyák és nyaralók által, de úgy tudni, hogy közel 100 lakóház is van a szigeteken, amit meg tudunk érteni, hiszen ki ne akarna itt élni? Bár, ha elfogy a tej, kicsit nehézkes a közértbe „leugrani” érte.

Az ott élők a szigetvilág minden kis részének külön nevet adtak:

Delfin-szoros, Kopár-sziget, Nagy-tenger, Zátonyos-tó, Süllő-sziget, Kiskopasz-sziget, Sóderes-part és Panoráma-félsziget.

A terület vízi-és madárvilága rendkívül gazdag. A tóban fürdés nem ajánlott, ugyanis nagyon sok kiálló oszlop, faág és karó van, pedig nyáron akár 27 fokot is eléri a tó vízének hőmérséklete. A tó néhol eléri a 4 méter mélységet. Csónakázásra viszont tökéletes a víz.

Hogy miért kapta a magyar Maldív-szigetek nevet a volt kavicsbánya szigetvilága, nem tudjuk, de az biztos, hogy romantikus hangulata sok turistát vonz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás