promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Van itt valaki egyáltalán, aki dolgozni is szeretne?” – a balatoni vendéglátósok űrbeli fizetésekért sem találnak alkalmazottakat
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nyári horrorárak és horrorbérek a Balatonnál, de ezt lassan már megszokjuk.

A koronavírus-járványtól ezen a nyáron remélhetőleg nem kell tartanunk, viszont nyakunkba kaptuk helyette az orosz-ukrán háborút, amely sohasem látott drágulást hozott Magyarországon is. A Balatonhoz merészkedők lélekben alighanem már felkészültek a horrorárakra – míg az ottani vendéglátósok a horrorbérekre.

Nagy hír volt a napokban, hogy egy tihanyi étterem havi nettó 800 ezer forintos fizetésért (valamint szállásért és étkezésért) sem talál magának séfhelyettest. Még a telefonjuk is alig csörren meg, vagyis a vendéglátósokat nemcsak az energia és az alapanyagok árának elképesztő emelkedése sújtja, de a krónikus munkaerőhiány is.

Pedig egy erre szakosodott Facebook-oldal szerint akadnának jelentkezők, persze nem feltétlenül szakképzettek, de legalább lelkesek. És pontosan tudják, hol és mit szeretnének dolgozni, amiért a fizetésen felül a szállást és étkeztetést is elvárják. Sőt olyan is akad a jelentkezők között, aki elővigyázatosan kiköti a heti két nap szabadságot – ezek szerint rossz tapasztalatai lehetnek az egykori munkaadóival kapcsolatban.

„Egy korrekt hirdetés fizetést is feltüntet, elhiszem, hogy sok mindentől függ a bér, de tudnia kell a helynek, mit és kit keres, és mennyit tud rá áldozni!”

– mutatott rá egy hozzászóló arra, hogy mi az álláshirdetések legnagyobb problémája: szemérmesen hallgatnak a megkereshető pénzről. Valóban ritka kivétel annak a zamárdi étteremnek a hirdetése, amely korrekten leírja, hogy mit ajánlanak a leendő felszolgálónak és konyhai kisegítőnek:

„Heti szabadnap, bejelentett munkaviszony, szállás, napi többszöri étkezés, munkaruha, korrekt bérezés + prémium.”

A konkrét órabér persze itt is hiányzik, de alighanem már a vendéglátósoknak is elegük lehet a sok kamu jelentkezőből.

„Van itt valaki egyáltalán, aki dolgozni is szeretne, és nem csak ígérget??? Hihetetlen, ami itt megy! Azt mondja, jön... Lemondok mindenkit, és amikor rátelefonálok, hogy merrefelé van, mert lassan a megbeszélt időpont közeledik – akkor közli, hogy mégsem jön”

– pufogott jogosan az egyik hirdető. Ha ezen a Facebook-oldalon a bérezésről nem is találhattunk sok mindent, a hagyományos álláskereső portálokon a következő fizetési kategóriákba botolhatunk a friss hirdetésekben:

  • Konyhai kisegítő: havi nettó 2000 Ft/óra
  • Pultos: 500 000–600 000 Ft/hó
  • Konyhai kisegítő, mosogató, pultos és asztalleszedő: 400 000–600 000 Ft/hó
  • Barista, mixer, pultos állás, szállással: 500 000–700 000 Ft/hó
  • Szakács: havi nettó 30 000 Ft/nap
  • Szakács: 620 000–750 000 Ft/hó

Valljuk be, egészen elképesztő bérekről van szó, de ne feledjük, hogy mindössze pár hónapig tartó idénymunkára keresnek jelentkezőket. És tartsuk azt is szem előtt, hogy a még többre vágyók könnyen átugorhatnak például Ausztriába, ahol – szintén a friss hirdetések szerint – 2800 eurós havi fizetéssel csábítják a szakácsokat, márpedig ez az 1,1 milliós bér a hazainak majdnem a kétszerese.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás