promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sétálnál egyet a Marson? Lehet nem is kell olyan messzire menni - A magyar Mars rád vár!
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Túrázz egyet egy marsbéli tájon, a Gánti Bauxitföldtani Parkban.

Ahogy beköszöntött a meleg, egyre többet tartózkodunk a természetben és keressük Magyarország rejtett kincseit. Nekem személy szerint az egyik kedvencem a magyar Mars, a gánti bauxit park.

Egyrészről csodálatos látványban lehet részünk, másrészről rengeteget tanulhatunk a kőzetekről, hiszen nem csak tanösvény, de a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum is itt található.

De mit is kell tudni Gánt községről?

Gántot leginkább német nemzetiségűek lakják. A Vértes-fennsík bércei közé ékelődött Gánti medence Magyarország legkisebb területű, egyetlen településnek helyet adó tája. Feltételezések szerint Gánt megnevezés „Gan” nevű birtokostól ered. Gánt Európában is ismert bauxit lelőhelynek számít.

Mit láthatunk a túra során?

A földtörténeti korokat bemutató sétaösvényen végig haladva 13 tábla segíti az edukációt.

Tipp: Mivel több útvonal keresztezi egymást, érdemes sorban haladni, hogy ki ne hagyjuk valamelyik ösvényt.

A bánya fala 28 méter magas és a dolomit színárnyalatai a különböző ásványok miatt a sárgástól a lilás-vörösig terjednek.

Éppen ez a változatos vöröses színvilág okozza a teljes hasonlóságot a mars felszínével.  Miközben az ösvények között a hatalmas vörös buckákra is felmászunk, teljesen egy marsbéli tájon érezhetjük magunkat.

Nem csoda, hogy a kisgyermekes családok mellett az túra influencerek is megjelentek, hogy egy földöntúli képet készítsenek követőik számára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás