promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eszméletlen látvány: vándorló homokdűnék a magyar sivatagban
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kis hazánk ezernyit kis titkos helyet rejt, amiket élvezet felfedezni, mint például a kiskunságban található magyar sivatag. 

Ez a félsivatagi terület Európa legnagyobb homokvidéke, a maga 7400 km²-vel. Az egykori formájában létező homoksivatagnak ma már nincs nyoma, de a félsivatagi állapot és a homokbuckák megmaradtak, és természetvédelmi területté nyilvánították őket. Illancs eredeti növényvilágát már csak itt fedezhetjük fel.

A Nemzeti Parkká nyilvánított területen látható – Európában egyedül – szabadon mozgó homokbuckák. Ezt fülöpházi buckavidéknek hívjuk.

A buckavidéket anno az erre folyó Ős-Duna alakította ki, amivel együtt járt több száz méter vastag hordalék. Viszont, amikor a Duna vize elhagyta a területet a hazánkban uralkodó északnyugati irányú szelek a folyó hordalékábó pedig felépítették a Duna-Tisza közti homokhátságot. Ezután a szél elkezdte összehordani a homoküledékeket, így alakultak ki a futóhomok által alakított buckák.

A sivatagi futóhomokos területre lépéshez a Kiskunsági Nemzeti Park engedélye szükséges. Csak kísérővel lehet belépni a látogatóknak, mert szigorúan védett a terület, de tanulmányozása, fotózása engedélyezett.

Továbbá azért is érdemes ellátogatni ide, mivel itt található például a Duna-Tisza közének legmagasabb pontja, a 174 méter magas Ólom-hegy. A csúcsán egy geodéziai mérőtorony áll, ahonnan remek panoráma tárul a vidékre.

Innen megfigyelhetők a római kori védvonalak maradványai, amelyet a helybeliek Ördögároknak neveznek. Látszik innen a kalocsai főszékesegyház, a paksi atomerőmű, a solti rádióadó és a távolban a dunaújvárosi vasmű is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás