promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2000 éve eltűnt várost találtak egy híres európai város alatt, az év csak néhány napján lehet lejutni a mélybe egy csatornanyíláson át
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rejtélyes város az óriási földrengés után bukott a felszínre.

1755-ben Portugáliát egy elképesztő földrengés rázta meg, ezt az eseményt pedig Magyarországon többek között onnan is ismerhetjük, hogy az egyik leghíresebb kötelező olvasmányban is szó esik róla, Candide ugyanis járt a portugál fővárosban, pont akkor, amikor elkezdődött a gigantikus természeti csapás.

"Az utcákat s a köztereket egyszerre tűz és hamu borította, hirtelen kelt forgószelükben a házak sorra düledeztek, a háztetők leomlottak, s az alapzatok széthullottak; s a romok legalább harmincezer különböző korú és nemű lakost temettek maguk alá." (Voltaire a Candide-ban így ír a lisszaboni földrengésről)

A pusztító földrengést szökőár és borzalmas tűzvész követte, az elképesztő egyveleg pedig szinte romba döntötte az egész várost 1755. november elsején. A pusztítás leírhatatlan volt, már az első körben húsz templomot döntött össze a kataklizma. A híradások és korabeli források szerint közel 15 ezer ember vesztette életét, az esemény után sokan ezt Isten büntetésének tartották, ugyanis Lisszabin híres volt az inkvizíciójáról.

A földrengés után azonnal megkezdődött a város helyreállítása, a helyszínre érkeztek a szakértők is, és ez volt azaz esemény is a történelem során, amikor először vizsgáltak meg részletesen egy földrengést, tehát ekkora datálható a modern szeizmológia születése is.

És ekkor jöttek rá arra is az archeológusok, hogy Lisszabon alatt ott rejtőzik egy 2000 éves, rejtélyes római város, Galeria Romanas is. A város alatti városba egy csatornanyíláson lehet lejutni, de csak az év bizonyos napjain látogatható a helyszín, ezért időben kell tájékozódnunk.

Elképesztő videó, amelyben azt is láthatjátok, hogy egy utca közepén, egy szokványosnak tűnő csatornanyílás vezet a föld alatti városba:

(Forrás: Rubicon, Travelhacker)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás