promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyan dolgot találtak Budapest történelmi épületében, amire nem is számítottak - a dohánygyárban nyílt meg a Flórián Bisztró
Borítókép:  Wikipédia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha belépsz a régi óbudai dohánygyárba, olyat láthatsz, amire nem is gondolnál.

A fővárosban élőknek Óbudáról leginkább lakótelepek, kulturálisintézmények, a remek éttermek és a római kori romok jutnak eszükbe. Ugyanakkor, ha visszautazunk egy kicsit az időben – habár nem egészen a rómaiakig –, a kerület csodálatos, máig egyben lévő gyárairól vált elsősorban híressé. Ahogy a budapesti külső kerületek legtöbbje, úgy Óbuda is bizony nem kevés manufaktúrának adott helyet a 19-20. század környékén.

Ezek közül talán a legismertebb az Árpád híd mellett található egykori dohánygyár téglaépülete, ami az idő múlásával is megőrizte méltóságát és dacolva az idő vasfogával – na meg persze köszönhetően a karbantartásnak – még így 2022-ben is teljes egészében üzemel. Mondani sem kell, hogy ma már nem cigaretták milliói készülnek a falak között, de nem kevésbé izgalmas dolgok történnek a gyár egykori területén.

Az irodák között megbújva egy nemrég nyílt grill bisztró rázza fel a hangulatot, amelynek nem kisebb a szándéka, minthogy új fejezetet nyisson a városrész gasztronómiai történelmében. A Flórián Grill Bistro és Rendezvényház jól láthatóan nem akarja magáról levakarni a hagyományokat, nem akar belvárosi "fenszi" éttermekhez hasonlítani, és pontosan ebben rejlik a különös varázsa. Hogy mit is értünk ezlatt? Mielőtt rátérnénk az ételekre, először is muszáj beszélnünk a bisztró belső hangulatáról.

Találkozik a múlt és a jelen

Az étterem tudatosan nem akart szakítani a már említett korszak egyediségével és egyéb építészeti velejáróival. Ahogy belépünk, érezni, hogy a falak mesélni tudnának, és hogy egy olyan helyre érkeztünk, ahol csak valódi érték születhet. Megmaradt a helységek loft-stílusa, méghozzá azokkal a tartóoszlopokkal, amelyek valószínűleg már a dohánygyár 1893-es nyitásakor is ott voltak.

Azért persze nem kell attól félnünk, hogy a bisztró nem esett át egy kis “ráncfelvarráson”, a modern stílus jegyei ugyanúgy érvényesülnek, akár az indusztriális megoldások.

Ízek. Neked.

Az étterem Facebook-oldalát böngészve is rájöhetünk, hogy a Flórián Gill Bistro-ban nem érhet minket meglepetés. Házias ízek, vagány ízkombinációk, végül, de nem utolsósorban pedig egy grillpult várja a vendégeket. Apropó grillpult. A hús és zöldségkínálat ezen a területen is folyamatosan bővül és változik, így ha netán attól félnénk, hogy többszöri alkalommal már nem érhet minket kellemes meglepetés, akkor tévedünk.

Az étlapon továbbá – a sok irodai dolgozó miatt – helyet kapnak a napi menük is, amelyek végre szakítanak a műanyag dobozos, csomagolós, mikróban melegítős “szertartásokkal”, és végre komoly értéket jelenthet egy ebédszünet.

Ha tehát valami különös élményre, klassz környezetre, de közben mégis házias ételekre vágyunk, akkor Óbuda mostmár egy újabb hellyel is büszkélkedhet e tekintetben, ez pedig a Flórián Grill Bistro és Rendezvényház.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás