promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a kérdés, amire a magyarok elsöprő többsége nem tudja a választ - van egy kis magyar város, ahol Párizzsal egy időben indul el egy hatalmas dolog
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kvízekben gyakran feljövő témáról lesz szó.

Nagyon kevesen tudják, de Magyarországon van egy keleti kisváros, ahol az elektromos közvilágítás Párizzsal egy időben gyulladt ki, méghozzá 1888-ban. Mátészalka ezzel megelőzte országunk fővárosát, Budapestet is.

Az első villamosított ház is Mátészalkán található. Az elmúlt időszakban ebben a házban egy kiállítóteret is gründoltak a nagy nevezetesség emlékére, illetve ebben a múzeumban kapott helyet egy Tony Curtis-kiállítás is, hiszen a nagynevű Hollywood-i sztár szülei Mátészalkáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

Mátészalkát így a Fény városának is szokták hívni. A Kossuth Lajos 16. szám alatt épült ház így az ország első villamosított háza is, korábban a Schwartz-család tulajdonában volt. A település amúgy az 1700-as évektől kezdett el szépen fejlődni, előtte szinte teljesen elnéptelenedett.

A város iparának jelentős részét később Schwartz Mór gründolta, nagy valószínűséggel az 1880-as párizsi világkiállításon látta a korszak egyik legjelentősebb fejlesztését, az áramfejlesztő dinamót, majd be is szerezte. Először a gyárban használták az újdonságot, majd a saját lakásáig hozták a vezetékeket. A Kossuth és a Rákóczi utca sarkán ma is áll az a vasoszlop, mely büszkén hírdeti az1888-as villamosítás kezdetét,

hogy Budapestet is megelőzve elsőnek Mátészalkán gyulladt ki a villany.

Mátészalkát hívják még Hollywood bölcsőjének is, hogy miért? Íme egy nagyon érdekes videó:

(Forrás: Szatmári Múzeum)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás