promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: van egy névtelen magyar falu, mivel a szexuális tartalma miatt a nevét illetlennek tartották? Egy elképesztő történet
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy elképesztő legenda.

Létezik egy olyan település a térképen, amelynek az a neve, hogy Nevetlenfalu, egy igazi földrajzi kuriózum, amelynek van egy nagyon jólhangzó legendája is. A falut először 1380-ban említik, korábban Magyarországhoz tartozott, de a trianoni békediktátum után az új országhatárokon kívül rekedt. Ma Kárpátalja déli részén, a Nagyszőlösi járásban található Ukrajnában.

Nevetlenfalu az Avas-hegység nyugati lábánál fekszik Batár és Akli települések között, nem messze az ukrán-román határhoz. A lakosság 85 százaléka ma is magyar.

Mégis hogy lehet az, hogy a falunak igazából az a neve, hogy névtelen?

A falu 1619-ben fordul elő először úgy, mint Nevetlenfalu, korábban hosszú évszázadokig Gyakfalvaként említik a források, sőt a 17. és a 18. században a két nevet párhuzamosan is használják, majd csak a 18. század második felében lesz hivatalosan Nevetlenfalu a neve. A névváltozás azért történt, mivel a "gyak" kifejezés egybeesik a közösül igével, és ezt illetlennek tartották az ittlakók.

A legenda szerint egy arra lovagló kapitánynak egy leány nem mert elmondani a falu nevét, amikor tudakolták tőle, mivel illetlensgnek tartotta kimondani. Ez a történet később az alispán fülébe jutott, aki eszközölte a névváltozást.

Érdekelnek még furcsa településnevek?

(Forrás. Wikipedia, Kárpátalja.ma)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás