promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hol van Magyarország közepe? Tuti, hogy erre a helyre nem gondoltál volna
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hely, ahol minden egybeér.

Az, hogy az egyes országoknak megjelölik a földrajzi középpontját nemzetközi gyakorlat, az összes országban komoly hagyománya van. Magyarország pedig ebből a szempontból is különleges helyzetben van, nálunk ugyanis több országközép is létezik, mivel korábban a trianoni békediktátum előtt már megjelölték a történelmi Magyarország földrajzi középpontját, méghozzá Szarvason.

A helyet Mihályfi József, a szarvasi főgimnázium történelem és matematika tanára határozta meg.

A helyszínen amúgy ma is áll az emlékmű a Holt-Körös partján. Nagy-Magyarország geometriai középpontját 1880-ban határozták meg, a ma is látható emlékmű pedig 1939-ben épült fel a városban.

A mai Magyarország földrajzi középpontját a Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal határozta meg. Az ő számításaik szerint ez a pont egy kis, Pest megyei település, Pusztavacs határában található, méghozzá a az északi szélesség 47 fok 11 perc és a keleti hosszúság 19 fok 30 perc metszéspontjában.

A helyszínen felállítottak egy igazán impozáns jeltornyot is, amelyet Kerényi József tervezett, a napóra pedig Gáti Gábor szobrász munkája. A jeltornyot 1978. december 23-án avatták fel.

(Forrás: Csodálatos Magyarország, 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás