promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felkészültél az igazságra? A karácsony egyik legizgalmasabb kérdése, amire szinte senki nem is tudja a választ
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ahányszor ránéztél, tuti, hogy eszedbe jutott.

Az első emlékek arra vonatkozóan, hogy karácsony alkalmával állíítottak karácsonyfákat, illetve, hogy örökzöldeket az ünnep alkalmával dekoráltak, nagyon úgy tűnik, hogy a 16. századból vannak. Méghozzá az 1510-es évekből Lettországból, illetve Strassburgból.

Az örökzöldeknek midfelénk, itt a mérsékelt égövön amúgy is olyan szimbolikája van, amely kapcsolódik a karácsonyhoz. Az örökzöldek ugyanis az élet és a túlélés szimbólumai.

Sőt, így még Krisztus születését és feltámadását is kapcsolatba lehet hozni velük. De a faállítás szokása decemberben egészen az ókorig nyúlik vissza a feljegyzések tanúsága szerint.

Az első karácsonyfát azonban a legenda, nagy valószínűséggel tévesen, Luther Mártonhoz kapcsolja, aki a legendák szerint hazafelé andalogva az örökzöldek sűrűjében, a fákon kis fényeket vett észre, majd haza is vitt egy fát, hogy otthonában állítsa fel kivilágítva azt.

Az azonban biztosra vehető, hogy a karácsonyfa-állítás szokása elsősorban a protestáns közösségekben terjed el nagyon gyorsan Európában. A karácsonyfa-állítás csak jóval később lett széles körben elterjedt, csupán a 18., de inkább a 19. századtól kötelező eleme a polgári lakásoknak is.

Magyarországon is a 19. században hódított teret a szokás.

(Forrás: Origo, Index)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás