promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő: 100 éve elhagyott magyar bányában ismeretlen barlangot fedeztek fel a kutatók a Mátrában
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Meszes-hegy oldalában figyeltek fel a kutatók a barlangra.

Az MTI nyomán az Időkép számolt be róla, hogy Mátraverebély-Szentkúton a Novohrad-Nógrád Geopark geológusai egy eddig ismeretlen barlangot fedeztek fel. Az üreg egy legalább 100 éve elhagyott kőbánya falából nyílt.

A barlangra a híres magyarországi kegyhelytől, Mátraverebély-Szentkúttól fél kilométerre az erdő mélyén, a Meszes-hegy lábánál bukkantak. A szakértők elmondása szerint az üreg 9 méter hosszú és körülbelül 2 méter magas.

A kőbánya alatt korábban egy patak folyt, amelybe a Cserhát és a Mátra hegyeit is kialakító vulkán andezitlávája folyt. Az andezitet a felszabaduló gőz fújta fel, így pedig egy hólyagüreg alakult ki.

A barlang nem szerepel a szakirodalomban sem, a szakemberek kezdeményezik a Bükki Nemzeti Parknál a nyilvántartásba vételét.

A Magyar Kurír azt írja, hogy az 1900-as évek elején nyithatták ki ezt a bányát a bányászok, így nincs esély, hogy az üregben régészeti leleteket találjanak.

A nemzeti kegyhely mellett amúgy rengeteg remetebarlangot találunk, amelyet a 13. szaázadban vájhattak a puha homokkőbe. Ez Magyarország legnagyobb remetebarlang-együttese.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás