promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyémánttal díszített sushi, aranyba panírozott halrudacska - ezek a világ legdrágább ételei és italai
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindig van hova fokozni, gyémánt és arany már nem csak minket díszíthet, hanem bizony méregdrága ételeket is.

Elképesztő méreteket ölt az a kreativitás és anyaghasználat, amelyet a legnagyobb séfek alkalmaznak egy-egy ételkreáció megalkotásához. Az már más kérdés, hogy olyan egyszerű halandóknak, mint mi ezek csak pompás ételek, amelyeket a címlapokon csodálhatunk meg.

De jelenleg mely ételek és italok viszik a prímet, melyek azok, amiket, ha nagyon megszeretnénk kóstolni, ahhoz egy kisebb hitelfelvétel sem árt.

A kaviárról mindig is tudtuk, hogy puccos étel, de köztük is van ami az ikrák királynője, ez pedig nem más, mint az iráni Beluga ikrája, amit „fekete aranyként” tartanak száma. Nem is csodálkozunk rajta, hiszen kilója több mint 20 ezer fontot kóstál. És hogy miért kerül ilyen sokba, csupán azért, mert

egy ritka 60-100 éves korú albínó tokhal ikrájából állítják elő.

Forrás: Profimedia

Hasonlóan zsebbe nyúlós egy első hallásra egyszerűnek tűnő étel, ami nem más, mint egy halrudacska szendvics. A Cod Save The Queen névre hallgató kreáció II. Erzsébet királynő 90. születésnapjára készült a londoni Birds Eye étteremben. Az étel, amely édes kaviárt, sáfrányos majonézt és ehető aranylapokba panírozott halrudakat tartalmaz. valamivel több, mint 238 dollárba kerül.

A tonhal szintén egy drága és kiváló étel. El sem tudjuk képzelni milyen lehet az, amely 278 kilót nyom és potom 3,1 millió dollárba kerül. Egy japán sushi lánc tulajdonosa ugyanis ennyiért vett meg még 2019-ben egy kékúszójú tonhalat.

Kiyoshi Kimura 2013-ban sem volt rest, akkor közel másfél millió dollárt adott egy ugyanilyen halért.

Forrás: Profimedia

De ha már sushi, akkor nem csak a hal kerülhet méregdrágába, hanem maga a kész étel is. Egy fülöp-szigeteki mesterszakács még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült exkluzív Nigiri-jével. Az öt darabból álló összeállítást nem mással, mint afrikai gyémánttal és Palawan gyönggyel díszítette, aztán pedig 24 karátos aranylevélbe csomagolta. Nekünk biztos nem lenne szívünk megenni az 1,672,61 dolláros árcédulájú alkotást.

Maradjunk még mindig az ételeknél. Hányszor fordult elő, hogy megállunk egy kebabosnál bekapni gyorsan valamit. Ám ezt az egyszerű utcai kaját is professzionálisra lehet fejleszteni.  2011-ben Andy Bates brit szakács egy luxus kebabot hozott létre közel 1000dollárért. Többek között Pireneusokból származó bárányból, sáfrányos kenyérből, Scotch Bonnet chiliből készült, mentás, uborkás joghurttal, melyet Krug Grande Cuvée pezsgővel bolondítottak meg.

A Pizzát is egészen a magaslatokig lehet vinni. Egy adag 100 fontba kerül és ki más nevéhez köthető, mint a rettegett brit séfhez, Gordon Ramsayhez.

Fatüzelésen készült pizza tésztán nem kevesebb dolog van, mint hagymás püré, fehér szarvasgomba paszta, fontina sajt, bébi mozzarella, pancetta, cep gomba, frissen szedett vad mizuna saláta, amelyet egy kevéske ritka olasz fehér szarvasgomba friss reszelékével szórtak meg.

Ez inkább művészeti alkotásnak hangzik.

A következő is egy hogyan csináljuk egy egyszerű kajából méregdrága fogást esete. A londoni Bombay Brasserie étteremben séfje alkotta meg az egyik legdrágább curry-t. 2000 fontba kerül az étel, ami Beluga kaviárt, Devon rákot, abalone kagylót és egy egész skót homárt tartalmaz, fehér szarvasgombával és ehető arannyal.

Az előkelő listára felkerült egy elég brutál szendvics is. Wagyu marhahúsból, friss kacsamájból, fekete szarvasgomba majonézből, Brie de Meauxból, piros paprikából és mustárból, valamint angol cseresznye paradicsomból készül. 2006-ban Scott McDonald, a londoni séf alkotta meg és 85 fontba kerül.

De természetesen az édesszájúaknak is van mit a tejbe aprítani.

2014-ben készült el az a palacsinta torta, amit 800 fontért meg lehet vásárolni. Különlegessége abban rejlik, hogy a legfényűzőbb összetevők alkotják. Orosz Beluga kaviár, szarvasgomba, homár és kagyló, Dom Pérignon Rosé hollandi mártással.

De itt egy hawaii muffin is, amelynek összetevői is szinte kimondhatatlanok. Egy helyi teából Château d'Yquem borból, Ritz escoffier és Charbonnel et Walker csokoládéból készült, 24 karátos ehető arany lapokba csomagolva.

Forrás: Profimedia

Ez volt például a 2013-as londoni divathetek egyik csúcspontja és mindössze 768 font.

De ha valami egyszerűre vágynánk, bedobhatunk egy csokoládét közel ezer fontért. A Wispa Goldot nem meglepő módon arany borítja és 2009-ben mutatták be.

Forrás: Profimedia

Egy kicsit ütősebb a tequila jégkrém, amely prémium Clase Azul Ultra tequilát tartalmaz cukorral és 24 karátos aranypelyhekkel. Úgy, hogy ha esetleg a mexikói Baja California Sur-ban jár ne hagyja ki a világ egyik legdrágább tequiláját, melynek ára 1000 dollár.

Végül maradjunk a kíváló nedüknél. 75 ezer fontért talált gazdára egy ritka, 1811-es Château d'Yquem. A bort Christian Vanneque borász és a magángyűjtő vette meg.

Forrás: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás