promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő mit műveltek a bangkoki egyetem diákjai - videó
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre több ország dönt úgy, hogy valahogy becsempészi a nagyvárosokba is a zöldet. Ennek ékes példája akár a Budapesten is megtalálható élőfal vagy a New York-i tetőkön lévő méhészetek. Bangkok pedig újabb irányt vett.

Egyre több építész csempészi be alkotásaiba a természetet, a zöldfelületeket. Így tett egy tájépítész is Kotchakorn Voraakhom. Ő tervezte egyebek mellett a szingapúri Oasia Hotel Downtown homlokzatát és mint mondta olyan megoldásokat kell alkalmazni, amelyek nem vezetnek túlzott fogyasztáshoz, ezáltal nem hoznak létre globális problémaspirált.

Forrás: Profimedia

A szingapúri épületet úgy tervezték, hogy a homlokzatot befutó kúszónövényeknek köszönhetően az épület jóval, akár 10-20 Celsius-fokkal is hűvösebb, mint a szomszédos épületeké.

Ezt a megoldást alkalmazták a bangkoki Thammasat Egyetem diákjai is, akik összekötötték a kellemest a hasznossal és zöldségeket, valamint gyümölcsöket termesztenek az épület tetején. A zöld háztető hűti az épületet, így nem kell légkondicionálót használni,ez egyrészt csökkenti az energiafogyasztást, másrészt csökken a légkondival járó légúti megbetegedések kockázata is.

Az élőfal ötlete egyébként nem újkeletű, elsőként Patrick Blanc a szakma nagyágyúja gondolta úgy még 1985-ben, hogy miért ne fordulhatna meg a városok zöldről alkotott elképzelése, azáltal, hogy a függőleges helyzetbe hoz, különböző alapterületű kerteket. A több mint 30 éve indult kezdeményezés pedig a környezetvédelem mellett elkötelezett országokban bevett szokássá vált. Angliában például a hatalmas zöld parkok mellett, egyre több épület büszkélkedhet élőfallal, ami nem csak a környezetnek tesz jót, de esztétikai szempontból is csodálatos.

Forrás: Profimedia

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás