Megkóstoltuk a 2020-as Magyarország Tortája verseny győzteseit – képek
Olvass tovább...
A Magyarország Tortája verseny idén 15. alkalommal tette próbára hazánk legjobb cukrászait, és természetesen most is igazán különleges lett a győztes desszert.
Minden évben nagy izgalom övezi, hogy vajon milyen speciális, hazai ízvilággal rendelkező finomság lesz Magyarország Tortája, amit augusztus 20-tól kezdenek el árulni a kijelölt cukrászdákban. Mondani sem kell, hogy 2021-ben ismét kitett magáért a nyertes, hiszen olyan ízorgiát talált ki az édesszájúak számára, amit mindenképp érdemes lesz megkóstolni – főleg annak tudatában, hogy az egyik lényeges alapanyag nem más, mint a pirított napraforgó, azaz a szotyi.
Olvass tovább...
„Bár a nyertest, Fodor Sándort (Habcsók Cukrászda, Budapest) a NAPRAFORGÓ ötletének szárba szökkenésekor a nyári napraforgó mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született. Jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet. Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz »szeretik egymást«, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel”
– olvasható a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közleményében.
Kép: cukraszat.net
A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új, „Egy a Természettel” alkategóriában is indulhattak a versenyzők, akiknek az volt a feladatuk, hogy a tortájukat olyan összetevőkből valósítsák meg, amik megidézik Magyarország erdeinek, mezőinek jellegzetes ízvilágát.
„A rendkívül erős mezőnyben a tavalyi Magyarország Tortája győztes Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) végzett az élen NIMRÓD fantázianevű tortájával. A nyertes torta harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül passzolnak a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vanília mousse.”
Kép: cukraszat.net
Füredi Krisztián idén nem csupán az „Egy a Természettel” alkategóriában győzedelmeskedett, de a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megnyerte a BESZTERCE RÓZSÁJA nevezetű desszertjével.
„Az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi. A Beszterce rózsája szeletenként 12,4 g szénhidrátot és 206,3 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlott, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.”
Olvass tovább...