„Túl sok időbe telik, nincs kedvem hozzá, nincs elég türelmem" – Ismerős gondolatok? Ilyen érvekkel, avagy kifogással szoktak előállni azok, akiknek nem áll túl közel a szívükhöz a sütemények készítése. Mutatunk néhány receptet, melyek gyorsan elkészíthetők és tényleg képtelenség elrontani őket és ígérjük, mind a 10 ujjad meg fogod nyalni utána.
1. Csokis muffin alaprecept – az örök kedvenc.
Hozzávalók 14 db muffinhoz:
1. lépés: melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. lépés: keverjük habosra a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat.
3. lépés: a kakaóporral és sütőporral átszitált lisztet 2-3 részletben, felváltva a tejjel keverjük hozzá. Ne keverjük túl sokáig a tésztát.
4. lépés: ízlés szerint forgassunk bele magokat, mazsolát, esetleg csokidarabokat, kandírozott gyümölcsöt.
5. lépés: osszuk el a masszát a muffinformákban, kétharmadig töltve azokat. Előmelegített sütőben süssük 20-25 percen keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e.
2. Csokis brownie – a legnagyobb szerelem.
Hozzávalók 8 személyre:
1. lépés: melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett olvasszuk fel, ha elolvadt, tegyük félre hűlni.
2. lépés: a cukrokat tálba öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliaaromát és a csipet sót. Kézi robotgéppel erős fokozaton fehéredésig keverjük.
3. lépés: beleforgatjuk a csokis keveréket, majd a liszt és a kakaópor következik. Az alaposan elkevert tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, szépen eloszlatjuk, 180 fokos légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
3. Gyümölcsös piskóta - az egyszerűen nagyszerű.
Hozzávalók 6 személyre:
1. lépés: 160 fokra melegítsük elő a sütőt. A tojássárgákat a porcukorral együtt gépi habverő segítségével felhabosítjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. lépés: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába. Vigyázz, hogy a hab ne törjön össze!
3. lépés: a tésztát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és a tetejére rászórjuk a lisztbe hempergetett gyümölcsöt.
4. lépés: 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
5. lépés: a kész süteményt megszórhatjuk porcukorral, de készíthetünk hozzá pudingot is, vagy szervírozhatjuk lekvárral is.
A képek forrása: AFP