promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Te megeszed a kicsit penészes házi lekvárt? Ne már!
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hányszor fordult elő, hogy megbontottunk egy lekvárt, vajkrémet és sajnos, elfelejtettük pár napra, és egyből megjelentek rajta apró, pici penészfoltok. Gondolhatnánk, hogy végülis, nem túl nagy, mit nekünk annyi kis penész, úgyis, ha levesszük a tetejéről, már teljesen jó is és ehető is.

Ha ezt te is így tetted eddig, akkor van egy rossz hírünk. A penészgomba egy olyan gyűjtőfogalom, amiben olyan gombákról beszélünk amik a számukra kedzveő körülmények között az élelmiszeren megmardnak, elszaporodnak és fura színű bevonatot képzenek.

Ez nem is így, magában para, bár nyilván elég gusztustalan, de egyes penészgombák olyan méreganyagokat (mikotoxinokat) termelnek, amik felhalmozódhatnak a szervezetben és károsak lehetnek számunkra. Sajnos, ezek a méreganyagok hőtűrőek, hiába tűnik mindenhogy jónak az ételünk, nem biztonságos az elfogyasztásuk. Erre egy komoly vizsgálatot is végzett a Nébih.

A penészes ételt úgy képzeld el, mintha egy nagy, öreg fáról lenne szó, a penészgomba már az egész élelmiszeredet átjárta. Úgyogy, nem elég, ha a látható kis foltot leszeded, sajnos, ki kell dobnod az egész ételt. 

Ezt úgy tudod elkerülni, ha a boltban csak annyit veszel, amennyit nagyon rövid időn belül megeszel, illetve, ha nem felejted el a megbontott lekvárt a hűtőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás