Ilyen zseniális koktélkészítést még nem láttál
Olvass tovább...
A mérgező gömbhal elkészítésének és fogyasztásának nagyon szigorú szabályai vannak, valószínűleg ennek köszönhető, hogy bár rendszeresen fogyasztják Japánban, évente legfeljebb hatan halnak bele a mérgébe.
Nem gyerekjáték a mérgező gömbhal elkészítése, sőt a fogyasztása sem. Sokan csak azért kedvelik ezt a meglehetősen extrém ételt, mert nagy veszéllyel jár. A felfokozott adrenalinszint és a halál lehetősége jelenti a fogyasztó számára az igazi élvezetet.
Olvass tovább...
Az úgynevezett fuguséf legfontosabb feladata, hogy képes legyen megkülönböztetni és elválasztani egymástól a hal mérgező és ehető részeit, ami még a legjobbaknak is nehéz feladat, valószinüleg ezért van ennyi halálos áldozat is. Jutaka Szaszaki már 45 éve készít mérgező gömbhalat, és még egyetlen egyszer sem mérgezett meg senkit. Most megmutatja, hogy kell elkészíteni ezt a veszélyes fogást.
Japánban a császár nem fogyaszthatja ezt az ételt a tetrodotoxinnak nevezett méreg veszélyessége miatt. A Tetrodotoxin gátolja az idegrendszer működését és ellenálló a főzésre. A méreg nem károsítja a vérkeringést, ezért az áldozat teljesen tudatánál van, miközben megbénul az egész teste. - írja az Érdekes Világ
Viszont ahhoz képest, hogy meg is halhatunk a fogyasztása közben, igencsak drága ételnek számít a mérgező gömbhal. 10 ezer forintba is belekerülhet egy adag, míg egy nyolcfogásos fugut is tartalmazó ételkülönlegesség ára körülbelül 30 és 50 ezer forint között mozoghat.
Olvass tovább...