Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Halászlé a világ körül – így készítik külföldön

Halászlé a világ körül – így készítik külföldön

Gasztro & Tourism

Halászlé a világ körül – így készítik külföldön

Gasztro & Tourism

Héjja Krisztián 08:48

Fűszeresen, erősen, tésztával, tészta nélkül, belsőséggel, belsőség nélkül. Már Magyarországon is rengeteg verzióban készül a karácsonyi ünnepek kultikus levese, a halászlé. Azonban, ha a határokon túlra tekintünk, láthatjuk, hogy a jól ismert étel egészen különleges módokon is készülhet.  

Nemcsak tengerpartokon, de folyók és édesvizű tavak partján is szerte Európában és Ázsiában készítenek brutálisan finom halleveseket. Egy-kettő bizarrnak tűnhet, de ne féljünk őket kipróbálni, garantáltan kellemeset fogunk csalódni.  

Franciaország 

Franciaországban legismertebb a provence-i bouillabaisse (ejtsd: bujjabessz), amelyet egyébként, akárcsak itthon, kint is rengeteg változatban készítik. Az eredeti recept szerint ebben a levesben legalább háromféle hal van belefőzve, de kerül bele még fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és most kapaszkodj meg, egy kevés konyak is. 

Ecuador 

A hazai hagyományoktól eltérően Ecuadorban húsvét előtt fogyasztanak hallevest. Ez a Fanesca nevű tökös krémleves, melybe nem a megszokott módon kerül az, ez esetben tőkehal. Az elkészítéséhez nem nyers hanem szárított formában kerül az alapanyag, ami állítólag rendkívül különleges ízt ad az ételnek.  

Portugália 

Kevesen tudják, de a portugálok talán a legnagyobb halleves fogyasztók. Ők a lehető legegyszerűbb formában készítik, melynek a neve Sopa de peixe, amely nemes egyszerűséggel mindig olyan halból készül, amit éppen kifogni sikerül. Készíthető halfiléből, de halaprólékból is, fűszerként pedig általában koriandert és babérlevet használnak. 

Borítókép: PX