promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mielőtt ananászos pizzát eszel, erről tudnod kell! Fontos információ
Borítókép:  Pixabay.com
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Semmi köze Hawaii-hoz!444!!

Sonka, sajt, ananász, és mindez nyakonöntve egy kis paradicsomszósszal. 

A világ egyik legegyszerűbb pizzája, milliók kedvence, de imádat mellett tízezrek utálják is, mivel egyszerűen nem értik, hogy kerül ez a gyümölcs az imádott tészta tetejére. Bár arról is vitázhatunk, hogy létezik-e egyáltalán zöldség vagy gyümölcs.

A pizzának amúgy Hawaii szigetéhez semmi köze sincs, az ananászt először egy görög származású férfi, Sam Panopoulos tette rá a pizzára 1962-ben, méghozzá Hawaii-tól elég távol, Chathamban, egy kis városban, Kanadában.

A környéken nem nagyon lehetett pizzát kapni, de még kínai kaját sem, pedig ekkoriban ezek már nagyon mentek Észak-Amerikában.

A pizzát felvették az étlapra, de így sem nagyon fogyott, szóval gondoltak, hogy húznak egy merészet, ráteszik az ananászt a pizzára. Az újítás pedig nagyon bejött a népnek.

A sztorihoz az is hozzátartozik, hogy a görög kísérletezgető kedvhez kellett egy kis kínai segítség is: Panopoulos egy kínai szakácsot vett fel ugyanis az éttermébe, és ez is kellett ahhoz, hogy az édeset vegyítsék a sóssal.

Ugyanis ekkor még csak egyedül a kínaiaknál volt ez bevett szokás.

Az ananászos pizza sikeréhez még egy kulturális felpörgés is kellett, ugyanis ekkor jött divatba az Egyesült Államokban a tiki, amelynek keretében csak úgy áramlottak be az országba az egzotikus gyümölcsök, így az ananász is,

amely hamar nagyon népszerű lett, és szinte az összes háztartásba bekerült.

(via Atlasobscura)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás