promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mielőtt ananászos pizzát eszel, erről tudnod kell! Fontos információ

Mielőtt ananászos pizzát eszel, erről tudnod kell! Fontos információ

Gasztro & Utazás

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Semmi köze Hawaii-hoz!444!!

Sonka, sajt, ananász, és mindez nyakonöntve egy kis paradicsomszósszal. 

A világ egyik legegyszerűbb pizzája, milliók kedvence, de imádat mellett tízezrek utálják is, mivel egyszerűen nem értik, hogy kerül ez a gyümölcs az imádott tészta tetejére. Bár arról is vitázhatunk, hogy létezik-e egyáltalán zöldség vagy gyümölcs.

A pizzának amúgy Hawaii szigetéhez semmi köze sincs, az ananászt először egy görög származású férfi, Sam Panopoulos tette rá a pizzára 1962-ben, méghozzá Hawaii-tól elég távol, Chathamban, egy kis városban, Kanadában.

A környéken nem nagyon lehetett pizzát kapni, de még kínai kaját sem, pedig ekkoriban ezek már nagyon mentek Észak-Amerikában.

A pizzát felvették az étlapra, de így sem nagyon fogyott, szóval gondoltak, hogy húznak egy merészet, ráteszik az ananászt a pizzára. Az újítás pedig nagyon bejött a népnek.

A sztorihoz az is hozzátartozik, hogy a görög kísérletezgető kedvhez kellett egy kis kínai segítség is: Panopoulos egy kínai szakácsot vett fel ugyanis az éttermébe, és ez is kellett ahhoz, hogy az édeset vegyítsék a sóssal.

Ugyanis ekkor még csak egyedül a kínaiaknál volt ez bevett szokás.

Az ananászos pizza sikeréhez még egy kulturális felpörgés is kellett, ugyanis ekkor jött divatba az Egyesült Államokban a tiki, amelynek keretében csak úgy áramlottak be az országba az egzotikus gyümölcsök, így az ananász is,

amely hamar nagyon népszerű lett, és szinte az összes háztartásba bekerült.

(via Atlasobscura)

Borítókép:  Pixabay.com

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás