promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megvan a világ vécépapír fővárosa, ahol brutálisan sok gurigát gyártanak!
Borítókép:  Pixabay.com
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A város, amely rengeteget foglalkozik az emberiség hátsójának tisztításával.

Green Bay az amerikai Wisconsin államban található,

de hogyan lett ez a pici város a vécépapír-gyártás fővárosa?

A törlés iránti vágy közös tulajdonságunk az állatvilággal, például csimpánzokat figyeltek meg, hogy tisztítják hátsójukat, miután elvégezték nagy dolgukat, ők gallyakat és leveleket használnak. Eleink pedig elég furcsa dolgokhoz is hozzányúltak, régi iratokban például olvasható, hogy a rómaiak ecettel átitatott szivacs és bot kombóval végezték a tisztítást.

Törlésre papírt először a papírt is feltaláló kínaiak használtak, a legelső alkalomkor pedig a legendák szerint egy Konfuciusz idézeteivel teleírt papírost.

A WC-papír említése a nyugati irodalomban először 1534-ben történik meg, de a WC-papírgyártás egészen a 19. századig nagyon drága volt, és csak az ipari forradalom teremti meg azt a kedvező környezetet, amikor már a vállalkozónak megérheti efféle tevékenységekre is papírgurigákat piacra dobni. Joseph Gayetty volt az első vécépapír-gurigás nagyot álmodó,

de még így is drágának bizonyult, és nem lett sikeres a cége.

Csak a 20. század elején jön el a siker, amikor a marketingesek elérik azt, hogy az emberek ne érezzék gáznak és cikinek, hogy vécépapírt vásárolnak a boltban, ráadásul úgy, hogy azt mindenki látja.

Majd a Green Bay-i gyár volt az, aki a világ legpuhább vécépapírját kikísérletezte, a nagy újításnak hála pedig a huszas években reflektorfénybe kerültek, a siker pedig azóta is töretlen.

(via Atlas Obscura)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás