Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Cápák a strandon – öt hely, ahová ne utazz el, ha félsz a cápáktól

Cápák a strandon – öt hely, ahová ne utazz el, ha félsz a cápáktól

Gasztro & Tourism

Cápák a strandon – öt hely, ahová ne utazz el, ha félsz a cápáktól

Gasztro & Tourism

Helmeczi Benjamin 08:08

Megkockáztatnád az utazást? Mutatjuk, hogy hova nem ajánlatos menni, ha nem szeretnél cápákkal találkozni! Ugyanis őket nem „érdekli” a vírushelyzet!

A cápák a Föld legidősebb állatai közé tartoznak: valóságos élő kövületek, melyek már akkor öregnek számítottak, amikor a dinoszauruszok megjelentek. Az egyik legagresszívabbnak tartott, emberre is veszélyes cápa a bikacápa, amit korábban „csak” a harmadik legveszélyesebb cápafajként tartottak számon, a fehér cápa és a tigriscápa mögött. Ez az a cápafaj, amely képes édesvízben is élni, és a statisztikák szerint ma már ők a felelősek a legtöbb embert ért támadásért.

Bár rendkívül veszélyes állatok, sokan mégsem hiszik el, hogy a fürdőzésre kijelölt tengerpartokra is kiúsznak, éppen ezért a National Geographic segítségével összegyűjtöttünk öt olyan helyet, ahol már történt cápatámadás.

1. A rettegés foka – Dél-Afrika

Dél-Afrika partjai látványosak, jó adottságúak, tehát minden szempontból turistacsalogatónak mondhatóak. Egyetlen apróságot leszámítva: az elmúlt két évtizedben 27 cápatámadás történt itt, és a tudósok se tudják, hogy miért.

2. Folyamatos támadások – Észak- és Dél-Karolina

Az USA partjait mosó vizekben 170-nél is több cápafaj él, ám ezeknek csak a töredékéről bizonyosodott be, hogy valaha emberre támadtak. Ezzel együtt nincs biztonságban az, aki itt a habok közé merészkedik, hisz messze Észak-Amerikában a legmagasabb az attakok száma a világon. Jobb elkerülni! Négy évvel ezelőtt két hónap alatt négy cápatámadás zajlott az észak-karolinai partok előtt, a veszély még mindig fennáll és egyelőre nem tudni, hogy mi állhat az aggasztó jelenség mögött. Dél-Karolina partjainál pár évvel ezelőtt, egy partszakaszon tíz perc alatt négyszer is megtámadták a cápák a gyanútlan fürdőzőket.

3. Vörös terror – Egyiptom

Tíz évvel ezelőtt decemberében vérfürdővé változott az egyiptomi Sharm El Sheikh népszerű tengerpartja. Ezúttal nem a terrorizmus állt a dráma mögött: egy héten belül öt cápatámadás érte a gyanútlan vakációzókat, és ezek közül az egyik végzetesnek bizonyult. Bármikor megismétlődhet újra!

4. Cápák a strandon – Hawaii

A hawaii partokon kilenc cápatámadásról lehet tudni. Mindegyik tragikusan ért véget. A tengerbiológusoknak mielőbb választ kell adniuk a kérdésre, mert a turizmusból élő szigeten a mai napig félnek a cápáktól a fürdőzők.

5. Vér a vízben – Bahamák

Úgy tűnik, hogy az ember már a Bahamákon se nyaralhat nyugodtan: 2019-ben három cápatámadás is történt itt bő egy hét leforgása alatt… Ott sincsenek paradicsomi állapotok!

Borítókép: National Geographic