Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megválasztották az év fagyiját, a győztes az ezüstérmet is bezsebelte

Megválasztották az év fagyiját, a győztes az ezüstérmet is bezsebelte

Gasztro & Tourism

Megválasztották az év fagyiját, a győztes az ezüstérmet is bezsebelte

Gasztro & Tourism

TK 18:01

Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését. A koronavírus-járvány miatt rendhagyó idei verseny döntőjét kedden tartották Budapesten.

A Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára – más néven passiógyümölcsre – épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, a második legjobbnak talált vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

„A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció” 

– mondta Dobó Norbert az eredményhirdetést követően a távirati irodának.

Mint megjegyezte, sok cukrászkönyvet forgat. Télen mindig sokat ötletelnek, tavasszal kísérleteznek, nyáron pedig megvalósítják az új ízeket. Hozzátette: a két fagyi már tavasz óta kóstolható a 2007 óta működő Füredi Fagyizóban.

Az év fagylaltja versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű művével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.

A 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a keddi budapesti döntőbe.

„Kezdetben, több mint húsz évvel ezelőtt egy szűkkörű szakmai verseny volt, majd évről évre fejlesztettük, hogy minél szélesebb körben mutassuk be a hagyományos és kiváló minőségű hazai kézműves fagylaltot. Tavaly Szombathelyen először rendeztük meg fesztivál keretében, több mint nyolcezer érdeklődő mellett. A terv az volt, hogy ezentúl Magyarország nagyvárosaiban tartsuk meg hasonló módon az eseményt. A járvány miatt le kellett mondanunk a május végi versenyt, de úgy döntöttünk, rendhagyó módon, de idén is megszervezzük”

– mondta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetője. 

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.

Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke arról beszélt, hogy már a régiós elődöntőkben kimondottan jó tapasztalatokat szereztek a fagylaltokról, a döntőbe került tizenhárom alkotás pedig nagyon magas színvonalú versenyben volt egymással. Kiss Zoltán, a zsűri elnöke úgy fogalmazott, hogy a minőségi fagylaltnak híre és jövője is van Magyarországon.

„Most sok volt a meglepetés, számos új összetételű fagyit készítettek a versenyzők, bekerült a repertoárba a törökmézes, a szezámos vagy a balzsamecetes fagylalt is”

– tette hozzá Kiss Zoltán.

Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Megrendezték az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is, itt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán győzött a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében – olvasható a távirati iroda összefoglalójában.

Borítókép: választék a balatonfüredi Füredi Fagyizóban. Forrás: Facebook/Füredi Fagyizó.