A Cambridge-i Egyetem kutatói már elérték, hogy egy robot remek omlettet tudjon készíteni.
Nem csak a sci-fi írók, hanem a kutatók fejében is el van ültetve a gondolat, hogy egyszer robotokra bízhatnák a főzést. A mesterséges intelligencia fejlődésével különböző cégek építettek prototípusokat, de egyik sem került kereskedelmi forgalomba, és képességeik elmaradnak az emberek tudásától.
Nézzük az első fontos szempontot: egy robot nem tud ízlelni. Jelenleg egy olyan receptet képesek megcsinálni, amit beléjük táplálnak. A nagy séfek mindig mondogatják, hogy a kóstolás az étel lelke. A főzés egy egyedi, már-már művészi munka, míg a robotok jelenleg csak a mennyiségi feladatokra tudnak koncentrálni.
„A robitika és a szakácsművészet még nem teljesen összeegyeztethető. Ez egy érdekes probléma, mivel az emberek nem igazán tudnak objektívek maradni, ha ételről van szó”
– mondta Fumiya Iida, az egyetem mérnöki karának kutatója.
Az omlett elkészítése egy afféle alap tesztnek számított a robotnál. Aki egy ilyet nem tud megcsinálni, az tényleg ne tegye be a lábát a konyhába. A robotszakács sóz, borsoz, felveri a tojást, majd egy serpenyőben megsüti az ételt.
„Az omlett egy könnyű étel, de mégis nehéz jól megcsinálni. Ez egy remek teszt volt, hogy javítsuk a robotséf képességeit, hogy jobban figyeljen az ízre, állagra, megjelenésre. Finom volt! Sokkal jobb, mint amire számítottunk”
– jegyezte meg Iida.
Lehet az omlett finom lett, de egy Gordon Ramsay mércén valószínűleg nem menne át, mert ezt bizony tovább kellett volna sütnie a robotszakácsnak. Szóval még nagyon messze van az idő, amikor rábízhatjuk a mesterséges intelligenciára a vasárnapi húsleves és a rántott hús elkészítését.