promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hungarikum lett az idén 135 éves dobostorta
Borítókép:  Zelenák Sütiház
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe immáron 71 érték tartozik.

Szikvíz, hízott libamáj, gyulai kolbász, pálinka, Egri Bikavér – csupán csak néhány példa abból a 70 hungarikumból, ami eddig a gyűjtemény részét képezte. Ehhez csatlakozott most a dobostorta is, ami az egyik kedvenc édességem. Hozzáteszem, nem mindig szerettem, de Budapesten ráleltem egy aranyos kis házias cukrászdára, ahol istenien van elkészítve.

A hamisítatlan édességet Dobos C. József alkotta meg 1884-ben, de csak 1885-ben mutatták be először a nagyközönségnek az első Budapesti Országos Általános Kiállításon.

 

Ennek az eseménynek az az érdekessége, hogy itt kóstolta meg elsők között a dobostortát Ferenc József és Erzsébet királyné, akit sokan csak Sissiként ismernek.

Mind a tortában lévő csokoládés vajkrém, mind pedig a tészta különleges piskótája Dobos József újítása volt.

A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá a mestert, aki só helyett véletlenül cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az így elrontott vajból alkotta meg remekművét.

Dobos a tortával beutazta egész Európát, és mindenhol sikert aratott vele. A receptet szigorú titokként őrizte, senkinek sem adta tovább. Ennek ellenére nagyon sokan próbálkoztak a torta elkészítésével, sikertelenül.

Mára a dobostorta az egyik, ha nem a leghíresebb magyar torta, amit eddig csak

„szinte hungarikumnak számító csodaként”

emlegettünk, de ma már hivatalosan is hungarikumnak számít.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás