promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos vallási ceremóniák színhelye volt a budapesti Pogány-torony – videó
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A fővárosi, misztikus nevű Pogánytorony utca erről az építményről kapta a nevét.

A III. kerületben, egy elhanyagolt telken áll, a napjainkban már magántulajdonban álló építmény, amely elég romos állapotban van, szóval ne próbáljátok megmászni. És bár az önkormányzat állandóan próbálkozik, hogy lehetne megnyitni, és igazi turista-attrakcióvá változtatni a városrész emblematikus épületét, egyelőre zárva marad.

Manapság ezen pörög a politika, de nem árt tisztázni, hogy a furcsa és misztikus helynek elég meglepő háttértörténete van, amely az erőszaktól és a pogány kultusztól sem mentes. Sőt, szinte csak erről szól a sztori.

A két világháború között egyre jobban teret nyerő turanista mozgalom, amely a magyarok keleti gyökereit

(„Keletre, magyar!”)

hangsúlyozta, életre hívta a Turáni Egyistenhívők Táborát, amelyek rövid időn belül Koppánynak szeretett volna szobrot avatni a főváros egy eldugott területén. A bukott vezér a magyarság régi hitét jelképezte volna, az 1000 éve előttük élt hősök ősi vallásának restaurációját tűzték zászlajukra az egyesület alapítói, akik az egész magyar szenvedéstörténetet onnan számítják, amikor István áttért a kereszténységre.

Szobor nem lett. Végül 1935-ben Koppány, Attila és Árpád fejedelem tiszteletére felavatták a tornyot. Az egyház és Horthy sem nézte jól szemmel a kísérletet, már az avatási ceremónia kellős közepén lecsaptak a megjelentekre, a csendőrök hirtelen bekerítették az illusztris vendégeket, majd jól elagyabugyálták őket. Azért még próbálkoztak, és elkezdődött a környék teleszórása is újpogány emléktárgyakkal, de nagyobb sikert nem sikerült elérniük.

1942-ben a szervezet tagjait megbízhatatlan, antiklerikális magyaroknak bélyegezték, majd munkatáborba vitték őket. A turánisták szélsőséges táborát képviselő Egyistenhívők még ebben a korszakban is előszeretettel hangoztatták a magyar fajelméletet.

Az épületet Täubel Géza tervezte, majd Wührl Géza építész építette meg 1934-ben. A Válasz.hu néhány éve bejárta a környéket, így megnézhetitek, hogyan épült be a környék, és mennyire furcsa látványt nyújt a lakóházak között tornyosuló, középkori erődítményre hajazó épület.

(Forrás: Index, Óbuda, Válasz)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás