promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tökfesztivál a Dunakanyar szívében, egy faluban, ahol az ősz olyan bájos, mint sehol máshol
Borítókép:  Lantos György Zebegény című festménye
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szívmelengető hangulat, kedves helyiek, gyönyörű környezet. Ez mind-mind Zebegény, és szeptember 28-án az immár tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Tökvilág Fesztivál. 

Az immár hagyománnyá nemesedett őszi fesztivál a térség egyik legnagyobb őszi rendezvénye, évente ezreket vonz a bájos községbe, a festők és a túrázók paradicsomába. A 2008-ban életre hívott fesztivál elsődleges célja amúgy a tök és tökfélék népszerűsítése különböző játékokon és ízes gasztronómiai alkotásokon keresztül.

A vállalkazó kedvűek tökfaragó-, töklökő-, töksúly saccoló és tökmagpöckölő-versenyeken is részt vehetnek majd, emellett saját termesztésű tökeinket is benevezhetjük egy megmérettetésre, ahol az lesz a nyerő, akinek a legnagyobb töke van. És persze nem maradhat el a tökfaragó verseny sem, ahol megválasztják a legszebb és legkreatívabb alkotást is.

Az aktív programokon túl folyamatos kirakodóvásárral és helyi speckó ételek kóstólásával is várják a látogatókat. Már előre szólunk, ne feledkezzetek meg róla, hogy a tökös rétes beszerzése szinte kötelező zebegényi program lesz a hétvégén. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni.

És hogy miket érdemes még megnézni, ha erre járunk?

Szecessziós templom a város szívében

A főtéren áll a község emblematikus épülete, a Kós Károly tervezte magyaros-szecessziós templom, amelyet 1906 és 1910 között építettek az erdélyi fatemplomok mintájára. Kós Károly imádta Zebegényt, a polihisztort állandóan születési helyére, Erdélyre emlékeztette a környezet, így nem meglepő, hogy az általa megálmodott építmény a keleti végek hangulatát idézi.

Szőnyi István Múzeum

A 20. század elején a fővárosi polgárság sorra fedezi fel a Budapest környéki helyeket, amelyekből hamarosan üdülőparadicsomok lesznek. Zebegény elsősorban a művészlelkű embereket csábítja magához, a község határában elhelyezkedő dombok, a gyönyörű táj megannyi festő képzeletét ejti rabul. Közülük is a leghíresebb Szőnyi István, aki ikonikus alakja volt a zebegényi művészszcénának. Szőnyi 1923-ban végleg ide költözött, festményein megelevenedik a Dunakanyar, Zebegény, a természet és az ember harmóniája. Legszebb alkotása a Szürke Duna, amelyet 1935-ben vitt vászonra.

Kilátók

Kós Károlyról nevezték el a település fából épült kilátóját, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Dunakanyarra, illetve a Pilis vonulataira is. De nem ez az egyetlen látnivaló a Kálvária-hegyen, hiszen itt található a zebegényi országzászló és a hősi emlékmű is, ahol pár négyzetméteren végigszánkázhatunk a nemzet történelmén is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás