promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsolt utazása: belestünk az amishok mindennapjaiba – galéria
Borítókép:  előtérben Harrison Ford, a háttérben Viggo Mortensen A kis szemtanú című filmben. Forrás: AFP
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utazási tanácsadónk, Jurák Zsolt, most felkereste a 200 ezerre tehető konzervatív keresztény közösség, az amishok egy kis részét.

[[adv]]

Utazási tanácsadónk gondolt egyet és újra elindult világot látni. Első, viszontagságos útja New York-ba vezetett.

Majd az amishok következtek:

„Harrison Ford »A kis szemtanú« című filmjében találkozhatunk az amishokkal. Most már én is elmondhatom, hogy nekem is sikerült.

Az amishok semmiféle modern dolgot nem hajlandóak használni, még áramot sem. Jellegzetes lovaskocsijaikon járnak be a városokba – ha szükséges. Az amish férfiakat jellegzetes szakállukról bárhol a világon felismerik.

Egy körülbelül 200 ezer fős konzervatív keresztény közösségről van szó, főként az Egyesült Államokban és Kanadában élnek. Svájcból érkeztek, közösségük gyökerei a XVII. századból erednek. A Bibliát szó szerint értelmezik, a modern világtól teljesen távol tartják magukat. Az amish ember a közösség hozzájárulása nélkül nem utazhat repülővel, vonattal vagy más gépi eszközzel. A fiatalokat 18 éves korukban elengedik világot látni, ekkor bármit megtehetnek, amit mások, azaz úgy élhetnek, mint az amish közösségen kívüli bármely civil.

Az amishok csak szombaton tisztálkodnak, de zuhanyt nem használnak. Vasárnaponként pedig istentiszteletet tartanak. Arra törekednek, hogy saját gondjaikat saját maguk legyenek képesek megoldani a külvilág segítsége nélkül.

Az amish gazda lovaskocsival elvitt minket megmutatni a farmot, de le nem szállhattunk, házi keszítésű dolgaikkal egy kislány szállt fel a lovaskocsira és árulta a túristáknak a portékáit.

A parkolóba visszaérkezve, egy amish kézműves bolt felé vettük az irányt, ahol a lelkemre kötötték, hogy a helyiek fagylaltját mindenképpen kóstoljam meg! Nem is kellett kétszer kérniük!

Majd jött a nap csúcspontja, hiszen rátaláltam egy amish gourmet boltra. Egy olyanra, amilyenben még életemben nem voltam! Mindent meg lehetett kóstolni. Voltak itt fűszerek, lekvárok, savanyúságok, a népszerű perec, valamint számtalan finomság. Szerintem vagy száz féle dolgot kipróbáltam, és természetesen ezek közül számtalan a kosárban landolt: igazi gourmet csemege lesz otthon is!”

– írta Jurák Zsolt.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás