promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A gyönyörű Tatán van egy csodálatos kert – romantikus program a hétvégére
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Akarsz villogni a párod előtt? Elmondjuk, hogy francia vagy angolkertről van-e szó. A tatai egy ízig-vérig angol kert. És hogy ez miben különbözik a francia stílusútól?

[[adv]]

A kertművészet nagy művelői a franciák és a britek egészen máshogy közelítették meg a természet művies megformálását. A francia, formalista attitűd, amely Versailles-ben érte el csúcspontját a természet és az emberi univerzum elhatároltságát tűzte zászlajára. Ragaszkodott a rendezettséghez és a letisztult formákhoz, igazi mértani rendszerekben gondolkodott: nagy felvonulásokhoz, lovasok, nagyurak és kíséretük vonuláshoz alakította a környezetet. Eszköztárából nem hiányozhattak a keleti szőnyegek mintájára hajazó virágágyások, illetve a formákra nyírt fák és sövények sem. 

A természet ősi rendjét mellőzték a franciák, bezzeg az angolok egész máshogy tekintettek az anyatermésztre. Anthony Shaftesbury gróf 1709-ben írt művében, A moralisták-ban adott hangot először annak, hogy a vadon ijesztő bája sokkal jobban illik az emberhez. Innen pedig már csak egy apró lépés volt, hogy a britek bejelentsék: a szép kert igenis lehet olyan, mint egy erdő. Ez lett az új angol kertművészet alapélménye.

Az angol kertekben a természet szabályszerűségei érvényesülnek, az utak vonalvezetése sohasem szabályos, útvesztők is akadnak benne, melyeket kisebb tavak és patakok hálóznak be. Az angolkertekhez hozzátartoznak a véletlenszerű építészeti elemek, így a különböző műromok, keleti és antik görög stílusú épületek is. Így az is megeshet, hogy a kertben épült híd járhatatlan lesz, csupán a látvány kedvéért kerül oda. A műremekek már a romantika időszakában csapódtak hozzá az angolkerthez, amikor a kert lassan összművészeti alkotás lett, és a festészetben, költészetben, történelemben megformált természetképet kezdte visszaadni. 

Tatán épp egy ilyen parkot barangolhatunk be.

A tatai angolkertet a Cseke-tó partján 1783-ban építtette Böhm Ferenc mérnök, csodájára járt a fél ország, Kazinczy Ferenc például több művében is megemlíti, hogy mekkora hatással volt rá a gyönyörű környezet. Látogatásának emlékét ma a Cseke-tó partján egy pad is őrzi. A kertben többek között barlangot, 12. századi apátság romjait és egy autentikus török mecsetet is elhelyeztek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás