Évszázadok után középkori receptből főznek megint sört a barátok
Olvass tovább...
Ma is virágzik a borkultúra Grúziában, fekete húsú szőlőből fekete bort készítenek az ország legnagyobb borvidékén. A világ legősibb borászatát tárták fel nemrég a grúzok hazájában: mint kiderült, nyolcezer éve is készítették már itt e nemes italt.
Rendkívüli jelentőségű régészeti leletre bukkantak Grúziában, Gadakrili Gora régióban, hiszen itt találták meg
az emberiség eddigi legismertebb borászatát, illetve borrégióját.
A régészeti meghatározás szerint a borkultúra itt Krisztus előtt 6000 éve virágzott, vagyis a mából számítva nyolcezer éve is készítettek már bort.
Olvass tovább...
A grúz borkultúrának egyébként is nagy múltja van, a kaukázusi nép tagjai felettébb büszkék rá a Magyar Konyha Online cikke szerint. A gasztronómiai portál írása alapján szőlőképekkel díszített agyaghordó darabokra bukkantak a mostani feltárás során, az edényekről pedig meg lehetett állapítani, hogy valaha bort tartottak bennük.
A leleteken talált pollenmaradványok arra utalnak, hogy a szőlőskertek a hordók közelében voltak.
A Tbiliszitől kétórányi autózásra található Kakheti az ország legnagyobb borvidéke napjainkban. A fekete húsú szeparavi nevű szőlőből készített bort a helyiek nem vörös, hanem fekete bornak nevezik.
Olvass tovább...