Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Műanyag kiskanálért is hatalmas lehet a bírság az olaszok szigetén

Műanyag kiskanálért is hatalmas lehet a bírság az olaszok szigetén

Gasztro & Tourism

Műanyag kiskanálért is hatalmas lehet a bírság az olaszok szigetén

Gasztro & Tourism

Promotions 10:01

A táskánkban se rejtegessünk műanyag evőeszközöket Capri szigetén, amely az Európai Uniót másfél évvel megelőzve kitiltotta a műanyagot. A helyi halászok számára viszont éppen feloldott egy furcsa tiltást. 

Olaszország talán legszebb és leghíresebb szigete alaposan beleállt abba a nemzetközi trendbe, amely száműzi a műanyagokat. Nemhogy a helyi boltosok nem forgalmazhatnak többé műnyagot, a turisták sem tarthatnak maguknál, ha mégis – legyen az egy villa vagy egy kiskanál –

akár 500 euró is lehet a bírság. 

A határozat az egész Európai Unióban életbe lép 2021-től, de itt már másfél évvel korábban érvényben van, mégpedig május közepétől.

A biológiailag lebomló anyagok kivételt jelentenek a Sokszínű Vidék szerint, és ez nem igazán szerencsés megoldás, ugyanis túl sok kárt tehet ez a kiskapu. A cikk szerint bebizonyították már, hogy

a lebomló vagy komposztálható műanyagok ugyanolyan hosszú ideig megmaradnak a környezetben, mint a hagyományosak.

Egy új kutatás azt mutatta ki, hogy a szárazföldet Capritól elválasztó tengervíz négyszer több műanyag hulladékot tartalmaz, mint Olaszország többi tengeri területe, ami magyarázza a szigort. Mostantól pedig a halászok is összegyűjthetik a kifogott műanyag szemetet, ami eddig – furcsa módon – illegális tevékenyésgnek számított, akárcsak a szállításuk a szárazföldön. 

Borítókép: Capri körül sokkal több lett a műanyag szemét, mint a többi tengerparton (AFP/Lorenzo De Simone).