Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hétezer méter fölött is lesz környezetbarát WC az Everesten

Hétezer méter fölött is lesz környezetbarát WC az Everesten

Gasztro & Tourism

Hétezer méter fölött is lesz környezetbarát WC az Everesten

Gasztro & Tourism

Promotions via MTI 16:34

Környezetbarát vécét helyez üzembe Kína a Mount Everest (Csomolungma) 7 028 méter magasan lévő táborában a 2019-es mászószezonban, a hegy egyre súlyosbodó hulladékproblémájának kezelése érdekében.

A Tibeti Hegymászó Szövetség munkatársa, Pema Tinley szerint a hegy északi oldalán épülő, környezetbarát mellékhelyiség jelentősen meg fogja könnyíteni a mászók hátrahagyott ürülékének begyűjtését. A vécét egy kínai cég fogja kialakítani a 7028 méter magasan lévő tibeti táborban a tavaszi mászószezon elején.

„A kutatásaink azt mutatják, hogy amikor a mászók 7500 méter felett vannak, kis mennyiségű vizelettől eltekintve alig könnyítenek magukon, ugyanis ilyen szélsőséges magasságban az emberek kevesebbet esznek és gyorsabban használják fel az energiát”

– magyarázta Tinley arról, hogy miért nincs szükség vécére a csúcshoz (8 848m) közeli magasságban.

Az elmúlt években hasonló vécéket alakítottak ki az 5 200, 5 800 és 6 500 méter magasan lévő táborokban. Az 5 200 méteren lévő északi alaptáborból

naponta begyűjtik az emberi ürüléket, amelyet a helyi farmerek trágyaként hasznosítanak.

Az ideiglenes mellékhelyiségek mindegyikét elbontják a szezon végén. A Csomolungma északi lejtőjén április elejétől május végéig tart a tavaszi mászószezon, amely során rendszeresen takarítják a hegyet. Kína a Leave No Trace (Ne hagyj nyomot!) elv mellett kötelezte el magát, ami azt jelenti, hogy minden szemetet – hátrahagyott sátrak, mászófelszerelések, üres gázpalackok – és emberi ürüléket eltávolít a hegyről a szezon végén.

Borítókép: Adventure Nation