promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Októbertől irány Portugália, fapadossal
Borítókép:  all-free-photos.com
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy újabb magyar fapados légitársaság, a Ryanair is indít járatokat portugáliai városokba, Lisszabonba és Portóba is lehet utazni ősztől. A fő kérdés már csak az, mennyiért, a Wizzair ugyanis annyira már nem olcsó, mint régen.

Mivel Lisszabonban voltam nászúton, szép emlékeket ápolok róla, s mindig melegség önti el a szívem, ha hírt olvasok a városról. Most az airportal.hu melengetett, a repülési hírekre szakosodott oldal ugyanis azt írja, hogy két új útvonalat jelentett be Budapestről Portugáliába a Ryanair a 2019/20-as téli menetrendi időszakban. Az ír diszkont légitársaság Lisszabonba és Portóba indít járatokat az október végétől induló téli menetrendjében.

A Ryanair járatai Budapest és Lisszabon között hetente háromszor, Budapest és Porto között pedig hetente két alkalommal ingáznak. A járatok Lisszabonba keddi, csütörtöki és szombati, Portóba keddi és szombati napokon közlekednek majd.

A Wizzair régóta visz utasokat a portugál fővárosba, de míg négy éve cirka 30 ezer forintból megúsztuk a repjegyet oda-vissza, ma 70-80 ezer forintról indul a dolog. A Ryanair bejelentése már csak ezért sem elhanyagolható, hisz minden valószínűség szerint leszállítja majd az árakat.

Lisszabon Budapestnél kisebb, mintegy félmilliós város, viszont Budapesthez fogható mennyiségű látnivalóval bír. A Szent György vár vastag, tömör várfalai impozánsak, csakúgy, mint a Katedrális (Sé de Lisboa), melynek hátsó udvarában ásatás található. Egészen egyedi látvány, ahogy a lábunk alatt méterekkel ott van egy római, majd ráépülve az arab megszállás korából fennmaradt utcarészlet.

A 28-as villamost nem szabad kihagyni, végigzötyög az Óvároson, s nagyjából a régi budapesti, faberakású 49-es villamost idézi, csak parányibb. A dimbes-dombos város szűk, meredek utcáiban siklók is közlekednek.

A kikötőben kötelező program a tengerészek monumentális emlékműve és a közeli Belém-torony, ami a város valódi éke, Lisszabonból talán ezt a látványosságot mutatják a legtöbbször. A Szent Jeromos kolostor faragott kőből épített homlokzata, belső udvara lenyűgöző, muszáj megnézni, ahogy a belvárosban magasodó Santa Justa liftet is, melynek tetejéről pompás kilátás nyílik Lisszabonra.

A Szent Jeromos kolostor belső udvara (medievalists.net)


Este érdemes sétálni egyet az Alfamaában, mely szintén az arab időkből kapta a nevét, s elkölteni egy vacsorát egy fado (hagyományos női ének) mellett.

Ha kitesszük a lábunkat Lisszabonból, irány Estoril, a luxus és a szerencsejáték otthona, Horthy Miklós nyughelye, s a közeli kisváros, az Atlanti-óceán partján fekvő Cascais. Ugyancsak elővárosi vasúttal elérhető Sintra, a régi királyi rezidencia.

(Fotó: lisbonsidetours.com)


A királyi kertben olyan környezetben bújócskázhatunk, mint Ofelia a Faun labirintusában.

(Fotó: lonelyplanet.com)


A dombtetőn pedig ott vár bennünket a királyi palota, melynek erkélyéről Lisszabonig, s az óceán belsejéig ellátni. Alatta húzódik a gerincen az arab vár, melyet meleg szívvel ajánlunk.

Portóban nem jártam, de az itineráriumok szerint az Óváros a világörökség része, és pompás hídjai vannak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás