promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felszerelésben jutott fel egy ukrán csoport a Tátra kultikus csúcsára
Borítókép:  Wiadomości – Radio ZET
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Tengerszem-csúcsra feljutó ukránok a gumicsizmájukat ezüst színű szigetelőszalaggal tekerték körbe, hogy ne jusson bele a hó. Jégcsákányként használt eszközük az építkezéseknél használt betonvasból készült. A Magas-Tátra rajongói között nagy a lelkesedés a szovjet időket idéző mászás iránt. 

Talán még sosem jutottak fel olyan turisták a Lengyel-Tátra legmagasabb csúcsára, mint akikkel szemtanúk az elmúlt napokban találkoztak a Tengerszem-csúcson (Rysy, 2499 m) – írja a magas-tatra.info az egykori magyar-lengyel határon álló csúccsal kapcsolatban. A jelenlegi szlovák-lengyel határon lévő hegy
kultikus szerepet játszik továbbra is a magyar turizmusban,
a Magas-Tátrában az egyik legnépszerűbb célpontnak számít. Nyáron átlagos képességekkel fel lehet jutni a tetejére láncok segítségével, jó bakancsban, télen viszont egész más a helyzet.  
 
Február 17-én, vasárnap egy ukrán turistacsoport jutott fel Lengyelország legmagasabb csúcsára – folytatja a magyar portál. A csoport tagjai gumicsizmában voltak, szigetelő szalaggal körbetekerve,
a kezükön munkás kesztyű volt, a jégcsákány pedig betonvasból készült.
A csoporttal több lengyel turista is találkozott, akik aznap szintén a Tengerszem-csúcson jártak, közülük egy sziléziai férfi fotókat is készített az ukránok felszereléséről.
 
„Vasárnap reggel 6:30-kor találkoztam velük a Tengerszem felett – mesélte el a találkozást Bartosz, aki nem akarta elhinni, amit lát, ezért lefotózta a csoportot és a felszerelésüket. – A gumicsizmájukat ezüst színű szigetelőszalaggal tekerték körbe, hogy ne jusson bele a hó. A hágóvasként használt ékeket műanyag gyorskötözőkkel erősítették a csizmájukra, a jégcsákányként használt eszközük pedig az építkezéseknél használt betonvasból készült. A Tengerszem-csúcs felé tartottak, melyet el is értek, mivel két barátom, akik szintén a csúcson jártak aznap, látta őket fent, én viszont a Tengerszemnél lemaradtam a csoporttól. A csúcsról történő ereszkedésük is egy érdekes történet, hiszen
a meglehetősen meredek ereszkedés nagy részét fenéken csúszva tették meg”
– írta le Bartosz az esetet. Ereszkedés közben az ukrán csoport elvesztette az egyik házilag gyártott csákányt, melyet Bartosz és barátai megtaláltak, és magukkal vittek. 
 
Mint a magyar honlap írja, az esetről szóló eredeti cikkhez többen is hozzászóltak a lengyel portálokon, és megjegyezték, hogy bár az ukránok felszerelése nem a legkorszerűbb volt, de a turisták legalább azzal tisztában voltak, hogy az ilyen felszerelés hasznos lehet számukra, ami
sokkal jobb annál, amikor turisták tömegei mindenféle felszerelés nélkül indulnak a Tengerszem-csúcs meghódítására.
Tegyük hozzá, a magas-tatra.info cikke is lelkesedést váltott ki a Tátra magyar szerelmeseiből, egytől egyig elismerve az ukránok tettét. Hogy csak egyet említsünk: 
„Ez nekem a régi szovjet időket idézi. Nincs felszerelés, de van kedv és elszántság, gyártunk, amiből tudunk. Becsülöm őket.”
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás