promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Koboldmakikat figyelt meg a Sárga ruhás lány
Borítókép:  tarsiusproject.org
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen állat pedig nincs – mondta az egyszeri ember a zsiráf láttán. Mi most a koboldmaki láttán állapíthatjuk ezt meg. Pedig de. A Sárga ruhás lány nevű utazóblogger próbálja bizonyítani.

A Tarsier, vagyis magyar nevén a koboldmaki a világ legelbűvölőbb állata – olvasható a Sárga ruhás lány oldalán, amely részletesen bemutatja a különös állatot és a vele való találkozási lehetőséget. Mint írja: „Nem találkoztam még olyan emberrel aki mást gondolt volna. Az egyik legkisebb főemlős a világon, aki élő rovarokkal táplálkozik és egyedül él, leginkább az erdő fáin, a levelek közt megbújva.”

Az állat meghosszabbodott lábtőcsontjáról kapta a nevét (tarsal bone), amely ahhoz segíti hozzá, hogy akár 5 méter messzire is el tudjon ugrani, miközben hosszú, izmos farkát egyensúlyozásra használja, amely kétszer olyan hosszú mint az állat teste. 

A blogger így folytatja: „Magyar nevét különösen nagy méretű szemeinek köszönheti. A koboldmaki egyetlen szeme nagyobb méretű, mint az agya. Szemeit nem tudja mozgatni, azonban fejét mindkét irányban képes 180 fokban elfordítani. Nagy mozgásigénye miatt legalább egy hektár területre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát.. Éjszakai életet él, nappal alszik, ezért a látogatások alkalmával nagyon csendben kell lenni és tisztes távolból lehet őket megfigyelni. A koboldmaki méretét tekintve nem nagyobb 16 centiméternél és kb. 160 grammot nyom. Évente mindössze egy utódot hoz a világra, aki 23 grammal születik és nagyon apró.”

A Bohol szigeten Corellában létrehozott Tarsier Rezervátumban ezek az állatok szabadon élnek. Az ide látogatóknak nagy esélyük van arra, hogy találkozzanak velük, azonban azt, hogy a látogatás napján épp mennyit lehet majd látni  közülük, csak aznap derül ki. Az itt dolgozók minden reggel körbejárják az erdő ezen részét, és megjelölik a fákat, amelyeken találnak 1-1 alvó állatkát. A látogatók őket nézhetik meg csendben, tisztes távolból. Fotót, vaku használata nélkül lehet készíteni. Belépő 60 peso (kb. 300 Ft).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás