promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismerjük meg Materát, Európa kulturális fővárosát
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben két településnek ítélik oda, de előfordult már, hogy egyszerre három város osztozott rajta. Idén a bulgáriai Plovdiv és az olaszországi Matera viselheti a kitüntetést.

E címet birtokolni nem csupán megtiszteltetés, hanem anyagi haszonnal is jár. Az Európai Bizottság szerint a kulturális fővárosokban tizenkét százalékkal nőtt a látogatók száma a korábbi évekhez képest. Ezen kívül pedig rengeteg projekt és beruházás valósul meg, miután egy települést megválasztanak a földrész kulturális fővárosának.

Emlékezzünk vissza, hogy Pécs esetében is ekkor épült a Kodály Központ, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed. Ezen kívül parkokat és köztereket újítottak fel, mindezt az Európai Unió társfinanszírozásában.

Most pedig ismerjük meg kicsit az egyik fővárost, ami egy igazi gyöngyszem!
Matera Maratea

A dél-olasz Basilicata régió szívében található Matera, a világ egyik legrégebbi városa. A források szerint egyidős Jerikóval és a szíriai Aleppóval. Olaszország igen kedvelt turisztikai célpont, Matera azonban nem sokszor szerepel az utazási irodák ajánlataiban, mert távol esik a forgalmasabb utaktól és vasútvonalaktól egyaránt.

Ha azonban hajlandóak vagyunk apró mellékutakon kanyarogni a csizma talpánál, akkor egy festőien szép, vadregényes vidéken találjuk meg a városkát, messze a zsúfolt és hangos strandoktól.

Hajdanán görög, római, bizánci és normann hódítok taposták Matera utcáit, nem kevés nyomot hagyva maguk után. A csodálatos elhelyezkedés mellett ez a sokszínűség adja a település másik különlegességét, hiszen az antik romokon kívül még középkori kastélyokat és templomokat is találunk a városban. Átfolyik rajta a Gravina, a folyó két oldalán pedig egy-egy szikla, a Sasso Caveoso és a Sasso Barisano terül el, pompás 16. századi palotákkal és a várost híressé tevő barlanglakásokkal.
Matera Sassi

A nyolcezer éves történelemmel bíró település 1993-ban az UNESCO világörökség része lett a sassinak (a sasso többes száma) köszönhetően, amelyek ma Olaszország legnagyobb szabadtéri múzeumát alkotják.

Matera megihletett több rendezőt, többek között itt forgatott Pasolini (Máté evangéliuma) és Mel Gibson (Passió) is. Mindkét bibliai történethez kiváló helyszín volt a sziklaváros, ahol 2009 óta minden évben élő betlehemi játékokat tartanak a helyiek. Az utcák megtelnek korabeli öltözetet viselő lakókkal és több mint ezren statisztálnak ahhoz, hogy felelevenítsék Jézus születésének körülményeit.
bet

A város ősi barlanglakásait gyönyörű éttermekké, színházakká és és hotelekké alakították át, amik kényelmes és hűsítő menedéket nyújtanak a perzselő olasz napsütésben.
Matera Hotel

A helyiek több mint háromszáz programmal készülnek a decemberig tartó kulturális főváros sorozat részeként. Ezek között igazi különlegességnek ígérkezik Dante Isteni színjátékának szabadtéri bemutatása a város lakosainak előadásában, illetve figyelmükbe ajánljuk még a Basilicata régióban is élő Pitagorász életéhez kapcsolódó műsorokat is.

Jó hír, hogy Budapestről megy fapados járat Bariba, ahonnan Matera egy bő órás buszozás után könnyedén elérhető. A kíváncsiság kedvéért megnéztük mennyibe kerülne például március elején egy materai út.

Pénteki indulással és hétfői hazautazással, most 21 000 Ft-ért juthatunk el Bariba. A busz pedig oda-vissza járattól függően 6-12 euro. A legolcsóbb szállás két fő részére, három éjszakára 120 euro körül mozog. Ennek tudatában Európa idei kulturális fővárosa nem is tűnik olyan elérhetetlennek.

(MM)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás