promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszínvonalú rövidfilm készült a hortobágyi darvakról
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Világszínvonalú, nagy sikereket, de személyeskedő vitát is kiváltó természetfilmet készített az ősz folyamán Ljasuk Dimitry a Hortobágyon a darvakról. Elég csak egy-egy kép erejéig belenézni a rövid alkotásba ahhoz, hogy megállapítsuk, topkategóriás alkotás születetett november derekára.

Tartalom: 0:48 Meseszép napfelkelte a Hortobágy felett, 2:52Darvak táplálkozása Nádudvar környékén, 4:48 Boldog háziállatok és a tanyasi élet, 7:06 Kondás-tó, 9:02 Repülés a darvakkal, 11:28 Ébredező darvak a titkos halastón
Zene: Georg Friedrich Händel – Lascia (Cafe Del Mar verzió) Jones Meadow – Shores (Epidemic Sound) Ennio Morricone – Titoli Ooyy – Khandi (Epidemic Sound) Richard Wagner – Ride of the Valkyries Ennio Morricone – Money

A lenyűgöző képsorokhoz viszont drónokra is szükség volt, ami a sok-sok elismerés mellett éles kritikát is kiváltott. Miután a természetfilm felkerült a youtube-ra, a rengeteg pozitív hozzászólás között ilyent is lehetetett olvasni:
Nem tudom ki irányította a drónat, de egy hatalmas nagy idióta!!!! Védett madarakat így háborgatni, hogy repülés közben keresztül száguldozni közöttük egy drónnal az az én mércém szerint már nem csak felelőtlenség, hanem egyenesen aljasság szegény madarak szemszögéből nézve. Csak a látvány és hírnév kedvéért ezt így megtenni, hát... elég gyomorforgató. És több ilyen snitt is van a filmben. Az ilyen amatőr önjelölt filmes emberek okozzák a legnagyobb kárt az élőlények háborgatásában. Feltételezem egyszer sem konzultált a készítő egy tapasztalt drónpilótával vagy éppen egy ornitológussal, hogy mit szabad és mit nem. Milyen íratlan szabályok vannak drón irányítással kapcsolatban.
A filmes minden szempontból tökéletes választ adott:
Kedves Norbert, Köszönöm kommented. Én voltam az. A felvételek készítése során a darvak biztonsága volt az elsődleges. Ezért minden madár-követős repülés esetében a Nemzeti Park természetőrének felügyeletével repültem. Előre egyeztettem és tanulmányoztam a madarak viselkedését repülésük közben, külön egyeztettem a berepülési szögekről, hogy hogy kell megközelíteni őket szakszerűen ahhoz, hogy ne háborgassam őket. Hosszú előkészítés és tanulás előzte meg ezeket a drónrepüléseket és rengeteg teszt. Lépésről lépésre haladtunk a terepen, minden esetet azonnal a helyszínen elemeztünk. A felvételek csalókák, mert talán tudod, hogy az optikai és digitális zoom-olásnak hála sokkal közelebb látja a néző a felvételeken a témát, a darvakat, mint ahogy az a valóságban volt. Azaz a közeli felvételeknél is 40-50 méterre voltam a madaraktól. A felvételeken látható, hogy a darvakat egyáltalán nem zavarta meg a kisméretű drónom, pont emiatt, hogy távol voltam és rendkívül óvatosan és mozogtam. A drónban egyébként védelmi rendszer, radar is be van építve, azaz amennyiben x méteren belül egy madarat, vagy másik repülő tárgyat érzékel, azonnal megáll. Természetesen drónpilóta jogosítvány nélkül és a Hortobágyi Nemzeti Park írásos engedélye nélkül nem is repülhettem volna. Ezek után a felvételeimet a publikálás előtt elküldtem a HNP igazgatóságának jóváhagyásra és mivel pontosan tudták, hogy felügyelet alatt tettem mindezt és betartottam az íratlan szabályokat is, ezért jóváhagyást kaptam. Remélem Norbert megnyugtattalak a válaszommal. Nem magamért, hanem a természet, Hortobágy és a darvak iránti csodálatom miatt hoztam létre ezt a filmet. Hidd el, remegett a lábam, amikor a drónt irányítottam, annyira izgultam, hogy vigyázzak rájuk. Üdvözlettel: Dimitry
A jó pedig jót szült, hiszen íme Norbert válasza a válaszra:
Köszönöm a mindenre kiterjedő választ. Ennek örülök, hogy ennyi mindennek utána jártál és felügyelet alatt történt minden. Példamutató. Hogy zavarta-e a drón a madarakat a vonulásban, abban már nem értünk egyet, de ez legyen a legkevesebb. Pár snitten azért látni, hogy kitérő mozdulatokat tesznek.
Dimitry bevezető sorait is érdemes elolvasni a videócsatornán, hiszen sokminden kiderül belőle az alkotó hozzáállásáról:
Ezt a kisfilmet azért készítettem önkéntesen, hogy bemutassam a darvak vonulását a mesés Hortobágyon úgy, ahogy én látom. Ez a film nem tartalmaz promóciót, sőt, minden a filmmel kapcsolatos költséget én álltam. Ezt a mesebeli világot gyerekkoromban is sokszor meglátogattam, hiszen mellette, a Tisza-tónál nőttem fel. Ez alatt a pár nap alatt, amit október végén itt töltöttem, végig követhettem ezen különleges madarak szokásait és hétköznapjait. Jó volt kiszakadni a nagyváros zajából és csak a darvak hangját hallgatni, miközben rabul ejtett a Hortobágy szépsége. Újra és újra rádöbbentem, hogy micsoda csodák vannak a kis hazánkban. Csak vedd észre, fedezd fel és vigyázz rájuk! Ha tetszett a filmem, kérlek oszd meg filmem, hogy minél több emberhez eljusson.Természetesen tilos a nemzeti park területén drónozni, ezért külön köszönöm a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság engedélyét és Szilágyi Attillának a lebilincselő túravezetést. Köszönöm Attilának a három nagyszerű jelenetet is a darvakról, amit ő készített és adott kölcsön a filmemhez, ez a4:10-től 4:33-ig jelenet, és 11:57-től 12:01-ig.
Ljasuk Dimitry egyébként nem elsőfilmes ebben a kategóriában. Idén augusztusban megosztott Legjobb 8 kaland a Tisza-tavon című alkotásával is elkápráztatta a közönséget.

Tartalomjegyzék: Bevezető ›› 0:24 Tisza-tó gyorstalpaló #8 ›› 2:08Bringázás a Tisza-tavon #7 ›› 3:45 Poroszlói Ökocentrum #6 ›› 5:55Csónakázás, csónakvezetési lecke #5 ›› 8:59Fürdés Óhalászon #4 ›› 11:50 Kajakozás / kenuzás #3 ›› 13:31 Tiszavirág tanösvény és a Göbe #2 ›› 15:40 Sátorozás és tábortűz #1 ›› 18:37 Úszókunyhó
És amit hozzáírt:
Bízom benne, hogy kisfilmem által közelebb került a te szívedhez is a Tisza-tó. Gyere, győződj meg a saját szemeddel milyen is ez a mini paradicsom. (…) Viszlát a Tiszán! Ez a kisfilm NEM tartalmaz fizetett promóciót. Mindent a saját költségemre próbáltam ki, valósítottam meg.
(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás