promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsolt utazása: Japán legrégibb városa és az „istenek lakóhelye”
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Fukuoka városa a Kjúsú sziget (az ország harmadik legnagyobb szigete) északi részén, Fukuoka prefektúra fővárosa 1,4 millió lakossal.
Fukuokát a legrégibb városnak mondják, amit az is indokol, hogy ez van legközelebb Kínához és Koreához. Itt a legfontosabb látnivaló a Dazaifu Tenman-gu, a sintó szentély.
Jurák Zsolt20181027
A sintó szentély az „istenek lakóhelye”, olyan építmény, amely egy vagy több kami (isten) lakhelyéül szolgál.
A sintó ősi eredetű japán természeti vallás, az istenek követésének útja, ezt jelenti a „Kami no Micsi” japán kifejezés, illetve a sintó szó is, amely a kínai sen (szellem) és tao (út) japán kiejtés szerinti összevont alakja.
Jurák Zsolt20181027V
A vallás érdekessége, hogy leírt tanoktól mentes, filozófiai és erkölcsi rendszer nélküli kultusz, amely nem tartalmaz semmilyen erkölcsi parancsolatot. Nem követeli a hívőktől, hogy például naponta imádkozzon. Az is elég, ha elmegy a templomi ünnepekre, és ajándékokat visz a szertartásokhoz.
Jurák Zsolt20181027IX
A hagyományos japán kapu minden Sintó szentély bejáratánál vagy magában a szentély belsejében található meg. A földi világ és a másvilág közti átjárót szimbolizálja, mára a Sintó szentélyek egyik legismertebb jelképévé vált.
Jurák Zsolt20181027VI
A Dazaifu is számtalan ilyen kapuval rendelkezik, de kétségtelen, hogy a leghíresebbet még korábban Hiroshimában láttam
– írja kollégánk.

A sintó rokonságban áll Ázsia és a csendes-óceáni szigetvilág sámánisztikus hagyományaival és kultuszaival. E vallás középpontjában a kamik (istenek) állnak. Ezek szellemek, gyakran az ősök szellemei vagy különböző természetben előforduló dolgok szellemei. Külön kamija van például a földnek, a mezőnek, a folyónak, az erdőnek, és így tovább. Összesen körülbelül 8 millió kami ismeretes.
Jurák Zsolt20181027VII
A sintó főpapja és központi személye a mindenkori tennó, vagyis a japán császár, akit az istenektől származtatnak és élő istenként tisztelnek.

Érdekesség, hogy Magyarországon, Szentesen a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok előtti téren láthatjuk a 10 danos japán karatemester, Sosai Masutatsu Oyama, a Kyokushin karate megalkotójának emlékművét a Sintó-kapuval, mely a világon egyedülálló építmény, hiszen a világszervezet Japánon kívül sehol máshol nem engedélyezte ilyen emlékmű építését.Jurák Zsolt20181027XIJurák Zsolt201811031220
Jurák Zsolt201811031221

Jurák Zsolt utazási tanácsadó 1980 óta a világ 112 országában járt, szinte mindenhol többször is, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 46 útján volt, így több, mint egy évet töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. Három éve megalapította a World Travel Mastert. Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

(Promotions Media)
Borítókép:  Jurák Zsolt
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás