promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő összeg: elkelt a világ legdrágább bora
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A The Telegraph anno összeszedett egy listát a világ legdrágább borairól, és az élen erősen a francia Domaine de la Romanée-Conti – Romanée-Conti Grand Cru állt. Romanée-Conti az egyik (grand cru besorolású) szőlőterülete a burgundiai Domaine de La Romanée-Conti borászatnak, amelyet a világon sokan a legjobbnak tartanak. Hogy lazák legyünk, a borászok sokszor csak DRC-nek hívják.

A terület csak 1,8 hektáros, így körülbelül 5 ezer bort szoktak készíteni rajta évente. Persze nem kell őket sajnálni, mivel a világ legdrágább boráról beszélünk, aminek palackját nem ezer forintokban, hanem milliókban mérjük.

Jómagam maradnék az olcsóbb fajtáknál, de aki megkívánta, az Magyarországon is hozzá tud jutni az utóbbi 10-15 év legtöbbre tartott burgundi borához, amely 100 százalékos pinot noir-ból készül. Hozzá kell tenni persze, hogy a többség nem meginni veszi ezt a csodát, hanem befektetésnek. Amúgy meg ne hagyjuk becsapni magunkat meg az érzékszerveinket, mert már pár ezer forintért is lehet isteni borokra bukkanni.

Na, de ki volt eddig a rekordtartó? Hét évet kellett várni, hogy megdőljön, mivel 2011-ben kelt el egy üveg 1869-es Chateau Latife Rothschild 223 ezer dollárért egy hongkongi árverésen. A Sotheby's szombati New York-i árverésén ezt duplán sikerült megdönteni.

Két 1945-ös Romanée-Conti kelt el, az egyik 496 ezer dollár, míg a másik 558 ezer dollárért, vagyis több mint 150 millió forintért. Az aukciósház szakértői 32 ezer dollárra becsülték a palackok árát, szóval elég jól kerestek rajta. Azért is ilyen értékes az 1945-ös évjárat, mert ekkor csak 600 palack készült a borból. Nos, a büszke tulajdonosa most már nézegetheti, megihatja, vagy azt csinálhat vele, amit akar.

Egy biztos, én félnék a kezembe venni.

(Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás