promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Teljesen megdrágult a vaj
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az előző év elejéhez képest mostanra több mint 50 százalékkal kerül többe a vaj a magyar boltokban – számolta ki az Azénpénzem.hu. Ez akárhogy is nézzük, nem egy aprócska növekedés. A tejszín és a vaj nagykereskedelmi ára jelenleg tízéves rekordon áll, és egy év alatt megduplázódott, a világban ugyanis tejhiány van.

A boltokban mindenhol érezhető a változás, 200 forint alatt képtelenség vajat találni, és ez az ár még valamennyire emelkedni fog.

A lap rávilágított az egyik fő okra: 2015-ben az Európai Unió liberalizálta a tejpiacot, felszámolta a tejkvótarendszert, ami az árak eséséhez vezetett. Az alacsony árak miatt viszont sok termelő felhagyott a tevékenységével. Brüsszel ezután korrigálta a lépését, de ettől még marad a tejhiány, és bőven lesz idő, amíg helyreáll az eredeti állapot.

Mi igazából tényleg nem vagyunk valami nagy vajfogyasztók, és a tejfölt inkább előtérbe helyezzük. Ezt köszönhetjük a magyar konyhának is, Európában ugyanis mi vagyunk a legnagyobb tejfölös szájúak. A Világgazdaság közben már azt vizionálja, hogy a termelők a tejfölről átállhatnak a vajra. Mint írják: mindkettő tejszínből készül, a tejföl savanyítással, a vaj köpüléssel. Mivel az alapanyag ugyanaz, ha nő a kereslet, drágul a vaj, az üzemekben pedig inkább azt készítenek belőle, mert sokkal nagyobb rajta a várható haszon. (Azénpénzem.hu; Világgazdaság)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás