promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hiába kérjük véresen, nem lesz benne vér
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Tény, hogy az elnevezés onnan ered, hogy a húsból egy vörös nedű folyik ki, de ez egyáltalán nem vér. A húsban nem is lehetne, mivel az állatokat teljesen kivéreztetik a vágás alatt. Ha ezt nem tennék meg, a husi egyszerűen megromolna.

A csordogáló folyadék tehát nem vér, hanem a mioglobin nevű fehérje, ami a vastartalma miatt vörösre színezi a vizet.
 
A szállítás során lefagyasztott húsok izomszövetét szétroncsolja a megfagyó víz, az olvadás során pedig magával ragad onnan némi mioglobint is. A mioglobin felelős az izmok oxigénnel való ellátásáért, vörösre pedig az általa megkötött vasionok színezik, ez adja a húsok rózsaszínét is. A vér szintén a vastartalma miatt vörös, de ezt a hemoglobin fehérjében található vasnak köszönheti, nem pedig a mioglobinnak.
 
A Tech Insider ezt egy remek videón be is mutatja, de a vegetáriánusok inkább ne indítsák el, mert a végén még szívrohamot kapnak. (Dívány; Torony; Tech Insider)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás