promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Serényi Zsolt felkészít minket a grillszezonra
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
„Nem túlzás azt mondani, hogy egyszerűen bele vagyok bolondulva a fába és faszénparázsba, nyáron és télen is folyamatosan sütök, nem csak az éttermemben, hanem szabadidőmben kint is, bent is. Aki egy kicsit is belekóstol a barbecue és a grillezés világába, mániákus lesz, ez pedig kielégíthetetlen éhséget generál. Sokan tartanak a faszénparázstól, de mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy ez a legegyszerűbb technika. Az eredmény pedig olyan, hogy ha egyszer rákap valaki az ízére, onnantól kezdve csak minőségi faszenet használ majd sütéshez. A Hargitai Bükkfaszén a húsételeknek olyan zamatot ad, amit más módszerekkel lehetetlen előcsalogatni” – mesélt lelkesen a Tetovált séf a faszén titkáról.

 Természetesen faszénparázson nem csak sós ételek készülhetnek, desszertként a mennyei kürtőskalács is ezzel a technikával a legfinomabb.

 „A Vitéz Kürtőssel mi évek óta faszénparázson sütjük a hagyományos erdélyi finomságot, a kürtőskalácsot, ugyanis a faszénen készült ételnek nincs párja. A faszénégetésnek egyébként otthon, Farkaslakán nagyon nagy hagyománya van, onnan hozatjuk tonnaszámra ezt a nemes sütőanyagot. Fontos, hogy nem pattog, nem füstöl, megfelelő hő és tempó mellett aranybarna kürtőskalácsokat süthetünk. Először szabadtéri vendéglátósok kértek tőlünk faszenet, de ma már a legnevesebb éttermekbe is mi szállítunk, így Serényi Zsoltéknak is - mondja Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője és a Bükkfaszén forgalmazója.

serenyi2
„Zsolttal a tavalyi Kürtőskalács Fesztiválon hozott minket össze a sors. Egy hiteles arcot kerestünk, aki múlt évben a Faszénen Sült Ételek Udvarában látványos grillshow-val szórakoztatta a látogatókat és mindenkit beavatott a grillezés rejtelmeibe. Ez olyan jól sikerült, hogy idén is Zsolt lesz a meghívott, aki sok különleges grillétel mellett újabb gasztro stand up-ot is tart majd a faszénen sült ételekről” – teszi hozzá András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál rendezvényigazgatója.
 
 Az ízorgiában gazdag sajtóeseményen a résztvevők megkóstolhatták a klasszikus amerikai szendvicset, a BBQ Reubent, egy ínyenc, grill technikával készült csirkenyársat is süthettek, valamint desszertként megízlelhették Serényi Zsolt különleges kürtőskalács édességét.

 „A reuben azért egyedülálló, mert közel 10 órán keresztül sütjük faszénen, barbecue kemencében a marhaszegyet és ez kerül bele a szendvicsbe, friss zöldsalátával. Persze a kulcs a bükkfaszén parazsa, füstje, aminél jobb fűszer egyszerűen nem létezik. Naponta 20-30 kiló szenet mindig elsütünk, így folyamatosan kell az utánpótlás a Vitéz Kürtőstől. Örülök, hogy a Bükkfaszén nagyköveteként most egy ilyen ízletes eseményen is közelebb hozhattam az emberekhez a faszénen sütést és a grillezés kultúráját. Mindenkit bíztatok arra, hogy grillezzen bátran, mert egészséges, nem egy bonyolult dolog és igazi társasági tevékenység” – osztja meg a titkot a séf.

serenyi3
„A gyerekeim egyébként teljesen átlagos gasztronómiai ízléssel rendelkeznek, szeretik a divatos streetfood ételeket, bár a legkisebb kacsintgat a keleti ízek világa felé is, ő kísérletezgető típus. Gluténérzékeny, ezért a rizses, zöldséges dolgok állnak hozzá közelebb” – enged betekintést Zsolt a család gasztro szokásaiba.
 
 Végezetül pedig tényleg jöjjön néhány tipp, amit Zsolt megoszt a kezdő grillezőkkel:

 „A grillnél és barbecue esetében a belépő szint a csirke és a sertés. Sokan először a csirkemellfilével és a vékonyra klopfolt tarjával próbálkoznak, melynek a fűszerezés a kulcsa. A nagyobb húsoknál a barbecue technika a nyerő, ahol indirekt hőn, lassan, alacsonyabb hőmérsékleten készül a grillcsirke vagy a sertésszűz. Mindenkinek azt javaslom, hogy a fűszereket közvetlen a sütés előtt tegye a húsokra. És akkor jöjjön egy egyszerű tipp: Mindenki szereti és nagyon divatos manapság a cézár és a görög saláta, melyhez könnyen készíthetünk egy kis sült húst. Nem kell mást tenni, mint vékonyra szeletelni a csirkemellfilét, ami nincs kiklopfolva, kis sóval, borssal meghinteni és utána a kertben, teraszon faszénparázson mindkét oldalát addig sütni, hogy ne legyen belül száraz, de nyers se maradjon. Kicsit várunk vele, majd vékonyra szeljük és a saláta mellé tálaljuk. Egyszerű, de mennyei.” (Just Creative)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás