promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy európai ország Amerikában
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Igazi multikulti, bár 500 éve Kolumbusz Kristóf fedezte fel a szigetet, de lényegében - kisebb brit uralma(ka)t leszámítva - 1635 óta francia fennhatóság alatt van, miközben a lakosság 90 százaléka fekete afrikai leszármazott vagy mulatt. A francia kapcsolat itt azt is jelenti, hogy bizony euróval fizethetünk a rumért (is), amely a helyi nemzeti ital. (Az EU-hoz tartozás elvben azt jelenti, hogy akár személyi igazolvánnyal is utazhatunk, de a gyakorlatban igazán az útlevél működik.) A cukornád, kakaó és a banán mellett ráadásul ez utóbbi az, amely fontos kiviteli terméke az országnak. Az ide utazóknak azonban nem csak ezt kötelező megkóstolni, de az ételeket is, a francia és a karibi konyha egyvelege afrikai és dél-ázsiai hagyományokra is épül, ami igazán különleges élményeket jelent.

De nem csak az ízek keverednek, fehér helyett a sziget északi részén ugyanis fekete/szürke a tengerpart. A homokkal itt vulkáni hamu keveredik. Az esőerdővel borított hegyvidék legmagasabb pontja a Mont Pelée, a még ma is aktív tűzhányó. A múlt században többször is kitört, 1902-ben több tízezer áldozatot követelt, amikor a korábbi fővárost, Saint Pierre-t néhány perc alatt a földdel tette egyenlővé. A mai napig is látogatható, a kráter látványa bizton megéri a sétát, akárcsak az újjáépített város, ahol még azért belebotlani a romokba is.

martinique2
 
A sziget tökéletes kiinduló pont a Karib-térség, így többek között Barbados vagy St. Vincent felfedezésére, de maga is elég tartalmas programlehetőséget kínál a tengerparti (pálmafa és aranyszínű homok is akad bőven) passzív és aktív pihenés mellett. A hőmérséklet egész évben 30 Celsius-fok körül ingadozik, a tenger ennél csupán néhány fokkal hidegebb, igaz, az eső viszonylag gyakran esik, de napközben jellemzően ez sem tart tovább néhány percnél. A vizi sportok tehát egész évben űzhetőek!

martinique3
A Jardin de Balata vagy a Anse Latouche botanikus kertek mindenképpen megérnek egy-egy kitérőt, a növényzet mellett az előbbi a fák lombjai között függőhíd, míg utóbbi a vízesések miatt maradhat emlékezetes. Az egykori rabszolgáknak állít emléket a Savane des Esclaves, a skanzen egy picit a régmúltba enged bepillantást, akárcsak Habitation Clément, ahová a rum szerelmeseinek illik ellátogatni.
 
A főváros, Fort de France repülőterére számos nemzetközi légitársaság közlekedik. A legjobb árak jelenleg 157.900 forinttól indulnak per fő. (P.B.)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás